Un espai per a nosaltres, un espai per al canvi

Un espai per a nosaltres, un espai per al canvi

de classe i amb classe

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Necessites estar registrada per poder guardar articles

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Necessites estar registrada per poder guardar articles

Com va? Et dono la benvinguda a un nou espai dins Catarsi Magazín. Hi parlarem sobre qüestions laborals i de les violències derivades del fet d’haver de vendre la nostra força de treball, les nostres mans, les nostres ments i cossos i potser últimament fins i tot les nostres emocions. Però no em posaré gaire solemne perquè són temps que sembla que corren al doble de velocitat «normal» i d’això precisament en parlarem i molt. Perquè hi parlarem per a fer, o per a pensar què fer. Sobre com estar informats i informades, com articular idees i compartir experiències i com organitzar-nos.

Una de las premisses principals amb la que comença aquesta secció és la d’estar enganxada a l’actualitat. Com a tret de sortida ens en parla, d’aquest present, l’Alaaddine Azzouzi a la seva radiografia del que ell anomena amb encert Una generació esclafada. Una que ha de lluitar dia rere dia contra un atur juvenil desbocat del 40% a l’estat espanyol o una taxa d’emancipació en mínims històrics per al jovent català amb dades fins i tot més baixes que al voltant de la crisi de 2008. Perquè sí, parlem ara de persones que pràcticament tot el que han conegut a casa, mitjançant les feines de pares i mares, o de germans grans, i ara la seva pròpia —o la seva mancança—, no és tant la quasi consecutivitat de dues crisis ferotges en poc més d’una dècada, sinó la confirmació de què viure sota el capitalisme és, per a la gran majoria, viure en crisi permanent.

Si aquesta joventut, aquests i aquestes joves treballadores estan esclafades és que algú les ha esclafat. Hi trobem un altre dels leit motivs dels continguts de Catarsi i d’aquesta secció: el conflicte. No ens trobarem aquí com a objectes de compassió, o com a representació idealitzada de temps que a més a més parlen d’una classe treballadora gens esquemàtica i passiva, sinó diversa i que qüestiona l’ordre establert. És amb aquest esperit obert però amb una ferma identificació d’una font material de malestars com estem interessats en els processos de formació de classe. Entre d’altres fenòmens, la progressiva devaluació del discurs meritocràtic, juntament amb els prohibitius preus de l’habitatge, l’augment de la repressió contra la protesta al carrer, les embogides flexibilitzacions contractuals, el trencament de l’estigma a l’hora de parlar dels patiments psíquics segons l’escala social o la tensió sense resoldre que la pandèmia de la Covid-19 ha despullat entorn les cures, el teletreball o els riscos a la salut de moltes feines, mentre es dibuixen noves condicions i subjectivitats que volem seguir de prop. I no pas amb la mirada vertical amb la qual l’entomòleg mira els insectes. Amb intenció transformadora i amb tu, constituint-nos en nosaltres.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Vols que t'informem de les novetats de Catarsi Magazín?

Les dades personals s’utilitzaran per l’enviament d’informació i promocions. El responsable és Cultura 21, SCCL. L’usuari pot revocar el seu consentiment en qualsevol moment i exercir els drets que l’assisteixen mitjançant correu electrònic a [email protected]. Pot consultar aquí la política de privacitat.

Periodista i editor. Ha publicat a mitjans com Diagonal, El Salto, La Marea, PlayGround, Panenka, Rockdelux o la editorial Antipersona.

Comentaris

Un espai per a nosaltres, un espai per al canvi

Notificacions
Notificació per rebre
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
LLEGIR COMENTARIS OCULTAR COMENTARIS

El tercer número de Catarsi ja és aquí!

Amb la subscripció en paper t’enviem Catarsi a casa

Cerca a Catarsi

Aquest web fa servir cookies per a millorar l'experiència de l'usuari. Si continueu utilitzant aquest lloc, entenem que hi esteu d'acord.