articles relacionats amb

Cultura

Futbol i franquisme com a símptoma de desmemòria històrica

La polèmica generada arran de la difusió d’un vídeo des de les xarxes socials oficials del Reial Madrid en que es vinculava al FC Barcelona amb el règim franquista ha servit, a banda de relegar altres debats rellevants a un segon terme, per constatar com l’ús de pràctiques com la divulgació de les falses veritats permeten reescriure la història.

Internet i els palaus del poble

César Rendueles prologa "Atascados en la plataforma" (Bellaterra 2023), de Geert Lovink, tot i analitzant els canvis político-socials de l'era d'internet, el capitalisme de plataformes i la necessitat de recuperar alternatives per sortir del punt mort al que ens trobem.

Genealogia de la nostàlgia

Remakes, re-runs, revivals, versions i un infinit assortiment d'«aesthetics» per triar. Avui dia, la nostàlgia és a tot arreu i permea tots els àmbits de la societat, des del comerç fins a la política. Fins ara, la dreta ha sabut capitalitzar aquesta pulsió molt efectivament en l'anomenada batalla cultural però, pot existir una nostàlgia emancipatoria? Podem convertir el passat en una eina d'alliberament en un món sense futur? Abordem aquestes qüestions amb el pròleg a «Les hores han perdut el rellotge» (Tigre de paper, 2023), de Grafton Tanner.

Navalles i cadenes

Quin paper pot jugar una simple barberia en la construcció de tota una comunitat? Quina resistència poden oferir les humils navalles dels barbers davant les cadenes del capitalisme racial? Aquest article traça la genealogia cultural i política de la comunitat afroamericana a través d'una cosa tan complicada com és tallar-se el cabell.

El nou número de Catarsi ja és aquí!

Subscriu-te ara i te l'enviem a casa!

Cataris-blau