articles relacionats amb

Ecologisme

Tancar la fractura: Per una planificació ecològica del metabolisme universal

A les societats on domina el mode de producció capitalista, el mercat actua com un paràsit que, devorant i esgotant els recursos naturals, prefereix morir matant que posar fi a les monstruoses conseqüències de la seva activitat. Acabar amb el paràsit ha de ser l'objectiu comú de tots aquells preocupats pel futur del nostre planeta. Però l'única forma realista d'afrontar aquesta tasca és la planificació econòmica democràtica.

Leninisme climàtic i transició revolucionària. Organització i antiimperialisme en temps catastròfics

El problema del nostre temps és la transició. Transicions energètiques, transicions tecnològiques, transicions verdes, transicions polítiques, transicions justes... revolució. Mentre les variants de la covid-19 maten a milions de persones, mentre espècies i hàbitats desapareixen, mentre les llars es cremen o són arrasades, mentre les collites fallen, i mentre desenes de milers de refugiats s'ofeguen al Canal de la Mànega o moren exposats als deserts de Mèxic, tothom sap que les coses no poden seguir així. Sigui quina sigui la nostra tendència política, la qüestió de la transició és ineludible.

Decreixement i acceleracionsime: Una crítica des d’Amèrica llatina a la pretensió d’universalitat

Als dos articles anteriors, David Alvarado va descriure els fonaments, principis i propostes de les teories del decreixement i l’acceleracionsime, exposant els elements que les mantenen en disputa actualment a Europa. En aquest article, amb el qual es tanca la sèrie, es centra en realitzar una crítica a totes dues teories des d'una perspectiva llatinoamericana, posant de manifest el contingut ideològic que les subjau.

Decreixement i acceleracionisme: consideracions sobre el debat i els seus elements

A l'article anterior em vaig dedicar a revisar molt breument els orígens, principis i propostes de les teories del decreixement i l’acceleracionisme. La intenció no va ser una altra que situar geogràfica, històrica i epistemològicament la discussió que en l'actualitat mantenen, des de l'esquerra, representants d'aquestes dues teories en diferents regions d'Europa. En aquest segon article em concentraré a revisar els elements principals de l'actual debat entre tots dos corrents, en els desacords dels quals es revela la dificultat d'un possible consens.

El nou número de Catarsi ja és aquí!

Subscriu-te ara i te l'enviem a casa!

Aquest web fa servir cookies per a millorar l'experiència de l'usuari. Si continueu utilitzant aquest lloc, entenem que hi esteu d'acord.