articles publicats per

Albert Noguera

albert-noguera

Albert Noguera

Militant de la CUP
cuba-treball

Cuba. Flexibilització del mercat de treball

La revolució cubana va limitar el fenomen de l’autoocupació en un inici, però des de l’època del període especial, anys noranta, hi ha hagut nombroses modificacions en la legislació reguladora del treball pel compte propi. El nou mercat laboral cubà neix amb forts elements de flexibilització i desprotecció per als treballadors.

Cuba. Noves formes de propietat emergents

Cuba està vivint una reconfiguració del règim de propietat iniciada l’any 2010 durant el mandat de Raúl Castro. La nova Constitució aposta per la propietat cooperativa i la propietat privada com a alternatives a la propietat estatal.
cuba-constitucio-2019

Cuba. Una nova democràcia socialista o un vell Estat centralista?

La Constitució del 1976 va instaurar un model centralitzat i burocratitzat de l’exercici del poder. La nova Constitució de 2019 pretén crear un nou model fundat sobre les bases de la democràcia socialista o vol reproduir el model vertical creat amb l’anterior Constitució?
cuba-constitucio

Cuba i les constitucions progressistes d’Amèrica Llatina

Les Constitucions de Veneçuela (1999), Equador (2008) i Bolívia (2009), van crear un model constitucional propi que introdueix una ruptura amb molts elements del constitucionalisme liberal. La Constitució cubana del 2019 se situa dins d’aquesta corrent? Aquest article és el segon d'una sèrie de 5 articles
30-anys-constitucio-cuba

Cuba en transformació. 30 anys de canvis

Cuba ha experimentat grans canvis culturals i socials en les últimes dècades. El nou procés constituent pretén cristal·litzar a nivell legal i jurídic aquests canvis que ja s’han institucionalitzat en el dia a dia de la gent. Aquest article és el primer d'una sèrie de 5 articles que s'aniran publicant les pròximes setmanes.

El nou número de Catarsi ja és aquí!

Subscriu-te ara i te l'enviem a casa!

Aquest web fa servir cookies per a millorar l'experiència de l'usuari. Si continueu utilitzant aquest lloc, entenem que hi esteu d'acord.