articles relacionats amb

Catalanisme i construcció nacional

Les Operacions Garzón d’ahir, d’avui i de demà

A trenta anys d’aquella macro operació policial, judicial i mediàtica, dirigida pel magistrat del Jutjat Central d’Instrucció número 5 de l’Audiència Nacional, Baltasar Garzón, podem afirmar que, arran de tot el que s’ha viscut els darrers anys, apareix un important element que impediria, diguem-ho en condicional, la mateixa vergonyosa complicitat política que, mitjançant el silenci i el mirar cap a una altra banda, va regnar en aquell llunyà estiu olímpic de 1992.

Topar-se amb el català, reflexions des de la immigració

Vaig començar a escriure aquest text abans de la sentència del tribunal suprem respecte del percentatge d’ensenyament del castellà a les escoles. Per tant, no és una resposta a la sentència que evidentment considero fora de lloc; perquè si hi ha una llengua amenaçada és el català i no pas el castellà, llengua que domina a la perfecció qualsevol catalanoparlant. És un text que recull un conjunt de reflexions sobre l’ús social del català des del punt de vista «migrant», necessari també en el debat que hi ha al voltant del tema.

Joan Fuster i el pensament nacional, una ressenya

La Generalitat Valenciana ha declarat aquest nou any com l’any de Joan Fuster en commemoració del centenari del seu naixement. Però, de fet, es podria afegir que 2022 suposa una triple commemoració arran del seixanta anys de la publicació de Nosaltres els valencians i trenta des que ens va deixar. Als actes que vindran, si la pandèmia ho permet, els acompanyaran nombrosos debats sobre les hipòtesis i els llegats heretats de Fuster.

El nou número de Catarsi ja és aquí!

Subscriu-te ara i te l'enviem a casa!

Cataris-blau