Futbol i Unió Soviètica, 5 curiositats que ni t’imaginaves

"Futbol al país dels soviets. Una eina al servei de la revolució" és la darrera novetat de Tigre de Paper per aquest 2019.

Futbol i Unió Soviètica, 5 curiositats que ni t’imaginaves

Futbol i Unió Soviètica, 5 curiositats que ni t’imaginaves

  • Guarda't l'article

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Necessites estar registrada per poder guardar articles

"Futbol al país dels soviets. Una eina al servei de la revolució" és la darrera novetat de Tigre de Paper per aquest 2019.
  • Guarda't l'article

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Necessites estar registrada per poder guardar articles

El futbol rus es concretà, a les darreries del segle XIX, a recer del context sociopolític que caracteritzà un país a cavall entre el declivi imperial i la revolució proletària consegüent. Uns fets que condicionaren, no només la història de la humanitat, sinó també la implantació, extensió i evolució d’aquesta disciplina esportiva tant a la Rússia imperial com, posteriorment, al país dels soviets. Per acostar-vos-hi us portem 5 curiositats al voltant del llibre Futbol al país dels soviets. Una eina al servei de la revolució que de ben segur us sorprendran i us deixaran amb ganes de saber-ne més!

1. Vodka i absentisme laboral

Un dels mals endèmics de l’Imperi rus i, posteriorment, de l’URSS fou l’alcoholisme. Per tractar de minvar els seus efectes, que en plena transformació industrial es traduïen en un creixent absentisme laboral els dilluns producte del consum desmesurat de vodka els diumenges, únic dia festiu aleshores pels treballadors, els britànics introduïren la pràctica del futbol a les fàbriques. L’objectiu era allunyar els obrers de l’alcohol i evitar els alts i baixos en la producció.

2. La selecció de la tercera internacional

En plena Guerra Civil russa es va disputar el primer partit de futbol “internacional” posterior a la Revolució d’Octubre. Un combinat de jugadors moscovites es va enfrontar a un equip “sui generis” integrat per delegats i assistents als II Congrés Mundial de la Tercera Internacional. Entre els membres d’aquest conjunt hi havia el periodista nord-americà John Reed, qui passaria a la posteritat gràcies a la seva cèlebre crònica Deu dies que trasbalsaren el món. Els locals no van tenir pietat dels seus convidats, als quals derrotaren per un contundent 16 a 0.

3. Jugador de dia, espia de nit

Robert Hill Bruce Lockhart, fou un diplomàtic escocès destinat a Moscou com a vicecònsol britànic. Un cop a Rússia, compaginà la seva tasca professional amb els partits que disputà amb l’onze del Morozovtsi, el primer gran dominador del futbol rus. Lockhart acabaria embolicat en una trama per assassinar a Lenin. Jutjat i condemnat a mort va salvar la vida gràcies a un bescanvi de presoners.

4. Guerra. La militarització de l’esport

L’evolució dels diversos conflictes bèl·lics que caracteritzaren la transformació de l’Imperi rus en el primer estat socialista del món afectà directament al món de l’esport. La Gran Guerra com la Guerra Civil russa evidenciaren la necessitat de comptar amb soldats amb major resistència física. Per això les autoritats respectives decidiren abandonar els recels precedents i implementar la formació esportiva en els centres d’ensinistrament militar. La guerra fou, doncs, un factor d’expansió rellevant de la pràctica esportiva al país.

5. Futbol salvatge

L’extensió del futbol va provocar la seva clandestinitat. Entès pels sportsmen com una disciplina pròpia de  les elits, van excloure dels clubs als treballadors que volien jugar a futbol. Aquest “apartheid forçat” explica l’aparició i extensió d’una pràctica fora de la llei, altrament coneguda com a futbol salvatge.  La única manera que tenien les classes populars de poder donar puntades de peu a una pilota. Creient que podien encobrir activitats il·legals, molts dels encontres que disputaren els conjunts d’obrers van ser intervinguts per la policia.

Futbol al país dels soviets. Una eina al servei de la revolució és la darrera novetat de Tigre de Paper per aquest 2019 que ja podeu comprar a Tigre de Paper.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Vols que t'informem de les novetats de Catarsi Magazín?

Les dades personals s’utilitzaran per l’enviament d’informació i promocions. El responsable és Cultura 21, SCCL. L’usuari pot revocar el seu consentiment en qualsevol moment i exercir els drets que l’assisteixen mitjançant correu electrònic a [email protected]. Pot consultar aquí la política de privacitat.

El consell de redacció de Catarsi està format per Xavier Monge, Arnau Carné, Núria Gibert i Nil Saladich.

Comentaris

Futbol i Unió Soviètica, 5 curiositats que ni t’imaginaves

Notificacions
Notificació per rebre
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
LLEGIR COMENTARIS OCULTAR COMENTARIS

El segon número de Catarsi ja és aquí!

Amb la subscripció en paper t’enviem Catarsi a casa

Cerca a Catarsi

Aquest web fa servir cookies per a millorar l'experiència de l'usuari. Si continueu utilitzant aquest lloc, entenem que hi esteu d'acord.