El món es veu trasbalsat per tot una sèrie de conflictes que el travessen, aquests conflictes també es donen a nivell comunicatiu, vivim en una època on sembla tan important allò que es diu com el com es diu o qui ho diu. La batalla sobre com es relata la realitat que ens envolta i quina és la imatge que es transmet ha estat vital en gran part dels conflictes. L’eclosió de les xarxes socials, del món digital i de la capacitat de grans capes de població a accedir a informació sense mitjancers ha portat a què els plantejaments clàssics de l’agit/prop hagin quedat obsolets o si més no desvirtuats per un món que canvia constantment.
El creixement i l’auge de forces polítiques d’esquerres i dels moviments socials i polítics que han transformat el sentit comú de les majories també ha estat un element principal per enfrontar les batalles que tenim davant i les que vindran.
Des de l’aparició de les xarxes socials durant la primavera àrab i el moviment 15M fins l’onada feminista que vivim, la comunicació és un camp de batalla central. La batalla de les idees ha mutat i necessitem enfocar-la i veure quines estratègies comunicatives han estat positives per a la construcció de majories, la creació de consensos i disensos i la transformació radical de la societat.

Els discursos de l’esquerra i dels moviments sovint actuen en camp contrari. Ens trobem davant del repte d’articular imaginaris, nous valors i un sentit comú diferent per construir un projecte hegemònic que prefiguri la societat que ha de venir.
Dirigim aquesta convocatòria a militants, activistes i comunicadors d’arreu del món que treballin dins d’espais socials, sindicals i polítics en l’àmbit de la comunicació política, així com investigadors en aquestes qüestions; per posar en comú i discutir les diferents estratègies per revertir els discursos reaccionaris i preparar els moviments socials i polítics per enfrontar-se en qualitat d’oponents amb capacitat d’aglutinar majories socials i plantejar-se la victòria.
Desitgem que aquest congrés serveixi per a crear una xarxa transversal, pluralista i heterogènia d’investigadores i militants que treballen una comunicació política a favor de l’emancipació i la transformació social.
Animem a investigadores i activistes a presentar propostes de comunicació i/o de tallers per a fer possible a aquesta conferència. Les propostes s’han d’enviar abans del 30 de setembre de 2019 a partir del següent formulari.
Els eixos sobre els que volem agrupar les diferents ponències són els següents:
Sindicalisme i moviments socials/ Feminisme/ Ecologisme/ Partits i campanyes/ Cultura
Sindicalisme i moviments socials
La lluita pel treball i per unes condicions de vida dignes, articulades al voltant de qüestions com l’habitatge i la defensa dels serveis públics, estan generant noves formes organitzatives per plantejar el conflicte clàssic capital vs. vida. Aquest és un marc que l’esquerra sempre ha treballat, però en els que sovint ha sigut incapaç d’aglutinar grans majories socials i situar-los al mig de l’opinió pública. Com podem articular imaginaris compartits per passar a l’ofensiva i començar a guanyar el sentit comú?
Feminisme
La darrera onada feminista ha recorregut el món sencer i està transformant molts dels malestars que viu la meitat de la societat i les comunitats LGBTI en un potencial emancipador en especial a partir de la vaga feminista. Els moviments articuladors dels grans lemes d’aquesta nova onada com el #MeToo o el #EnsVolemVives han tingut la capacitat d’emocionar i mobilitzar a grans majories. Quins són els reptes per endavant de la comunicació política feminista pels temps que venen?
Ecologisme
El diluvi universal està al caure, el temps s’esgota però sembla que el que fa poc temps ningú donava importància està començant a ser un element central del discurs polític de l’esquerra i un articulador d’altres conflictes. El canvi climàtic està generant la resposta de molts moviments arreu, en especial entre els més joves, un clar exemple són els #FridaysForFuture. Com articulem discursos complexes sobre el canvi climàtic per a grans majories socials?
Partits i campanyes
La comunicació política i la seva branca més tecnocràtica està articulant els discursos a dreta i a esquerra del panorama polític. La radicalització dels discursos i l’emergència de noves problemàtiques sumades a les conegudes fake news i falsos debats estan articulant un camp comunicatiu difícil d’intervenir. Per altra banda, la intervenció política dins dels marcs comunicatius neoliberals dels mitjans de comunicació porta cada cop més el discurs cap a marcs allunyats de l’esquerra radical. Com intervenim comunicativament en camp contrari? Com articulem campanyes més enllà de l’electoralisme? Com aconseguim que el discurs de les esquerres vagi hegemonitzant-se dins del marc neoliberal actual?
Cultura
En paral·lel a la comunicació política s’ha articulat un camp cultural d’intervenció política des d’on es construeixen discursos d’esquerra radical. Revistes, editorials, grups de teatre, grafistes etc estan construint un camp d’intervenció que sovint acompanya a moviments i partits per la transformació social. Com s’articulen els creadors culturals amb els moviments? Com generem una batalla d’idees favorable? Com s’estructuren imaginaris que avancin la superació del capitalisme i l’organització d’una altre societat?