Search
Close this search box.

Wallerstein sense anestèsia

La mort d’Immanuel Wallerstein ens priva d’una ment excepcional i d’un refinat crític de la societat capitalista.

Wallerstein sense anestèsia

La mort d’Immanuel Wallerstein ens priva d’una ment excepcional i d’un refinat crític de la societat capitalista.

La mort d’Immanuel Wallerstein ens priva d’una ment excepcional i d’un refinat crític de la societat capitalista. Una pèrdua doblement lamentable en un moment tan crític com l’actual, quan el sistema internacional cruix davant de les pressions combinades de les tensions provocades pel declivi de l’imperialisme nord-americà i la crisi sistèmica del capitalisme.

Wallerstein fou un acadèmic de dilatada trajectòria que va estendre’s al llarg de poc més de mig segle. Va començar amb les seves investigacions sobre els països de l’Àfrica postcolonial, i més endavant va iniciar la construcció d’una gran síntesi teòrica entorn del capitalisme com a sistema històric, tasca a la qual es dedicà des de finals de la dècada dels vuitanta i que culminà amb la producció d’una gran quantitat de llibres, articles per a revistes especialitzades i notes dirigides a l’opinió pública internacional.

Wallerstein no només va complir excel·lentment el principi ètic que exigeix que un acadèmic es converteixi en un intel·lectual públic perquè les seves idees nodreixin el debat que qualsevol societat ha de tenir sobre si mateixa i el seu futur sinó que, a més a més, va seguir una trajectòria poc comuna en el medi universitari. Partí des d’una postura teòrica inscrita en el paradigma dominant de les ciències socials del seu país i, amb el pas del temps, va anar acostant-se al marxisme fins a acabar, els seus darrers anys, amb una coincidència fonamental amb teòrics com Samir Amin, Giovanni Arrighi, André Gunder Frank, Beverly Silver i Elmar Altvater entre tants d’altres, entorn de la natura del sistema capitalista i les seves irresolubles contradiccions.

La seva trajectòria és inversa a la de tants col·legues que, crítics del capitalisme a la joventut o a les etapes inicials de la seva vida universitària, van acabar com a publicistes de la dreta: Daniel Bell i Seymour Lipset, profetes de la reacció neoconservadora de Ronald Reagan als anys vuitanta; o Max Horkheimer i Theodor Adorno, que van culminar el seu descens intel·lectual i polític iniciat a l’Escola de Frankfurt abstenint-se de condemnar la guerra del Vietnam. O a la d’escriptors i pensadors sorgits al camp de l’esquerra –com Octavio Paz, Mario Vargas Llosa i Regis Debray- convertits en portaveus de l’imperi i la reacció.

Wallerstein va ser diferent de tots ells no només en el pla substantiu de la teoria social i política, sinó també en el de la discussió epistemològica, com revela la seva magnífica obra de 1998: Impensar les ciències socials. En aquest text convoca a dur a terme una crítica radical al paradigma metodològic dominant a les ciències socials, el nucli dur positivista del qual les condemna a una incurable incapacitat per comprendre l’envitricollada dialèctica i la historicitat de la vida social. En línia amb aquesta perspectiva d’anàlisi, les seves previsions sobre el curs de la dominació imperialista no podrien haver estat més encertades. En un dels seus articles de l’any 2011, advertia que “la visió que els Estats Units estan en decadència, en decadència seriosa, és una banalitat. Tothom ho diu, excepte alguns polítics estatunidencs que temen que se’ls culpi per les males notícies de la decadència si la discuteixen.” I afegia que si bé “hi ha molts, molts aspectes positius per a molts països a causa de la decadència estatunidenca, no hi ha certesa que en el balandreig boig del vaixell mundial, d’altres països puguin, de fet, beneficiar-se’n com esperen d’aqueta nova situació.” El curs seguit per l’Administració Trump i l’esfondrament irreversible de l’ordre mundial de postguerra que tenia l’eix als Estats Units confirma cadascuna d’aquestes paraules.

Per acabar, on nodrir-nos teòricament per comprendre i transformar el món actual, superant definitivament el capitalisme i deixant enrere aquesta dolorosa i bàrbara prehistòria de la humanitat? El missatge que dirigeix a les generacions joves és cristal·lí: llegiu Marx i no tant a qui escriu sobre Marx. “Hom ha de llegir persones interessants” –diu Wallerstein- “i Marx és l’erudit més interessant dels segles XIX i XX. No hi ha cap dubte respecte d’això. Ningú no és comparable en termes de la quantitat de coses que va escriure, ni per la qualitat de les seves anàlisis. Per tant, el meu missatge a la nova generació és que val molt la pena descobrir Marx, però cal llegir-lo, llegir-lo i llegir-lo. Llegiu Karl Marx!” Aquest va ser un dels seus darrers consells per entendre la natura i dinàmica d’un sistema, el capitalisme, al qual ja el 2009 assignava com a màxim dues o tres dècades de supervivència. Gràcies Immanuel per la llum que has aportat al llarg de tants anys!

Article publicat originalment a Insurgente.org
Traducció d’Oriol Valls

Vols que t'informem de les novetats de Catarsi Magazín?

Les dades personals s’utilitzaran per l’enviament d’informació i promocions. El responsable és Cultura 21, SCCL. L’usuari pot revocar el seu consentiment en qualsevol moment i exercir els drets que l’assisteixen mitjançant correu electrònic a [email protected]. Pot consultar aquí la política de privacitat.

Politòleg i sociòleg

Comentaris

Wallerstein sense anestèsia

Feu un comentari

El nou número de Catarsi ja és aquí!

Subscriu-te ara i te l'enviem a casa!

Cataris-blau