Odio l’any nou

Aquest text fou publicat per Antonio Gramsci l'1 de gener de 1916 al diari Avanti! òrgan d'expressió del Partit Socialista Italià.

Odio l’any nou

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Necessites estar registrada per poder guardar articles

Aquest text fou publicat per Antonio Gramsci l'1 de gener de 1916 al diari Avanti! òrgan d'expressió del Partit Socialista Italià.

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Necessites estar registrada per poder guardar articles

Aquest text fou publicat per Antonio Gramsci l’1 de gener de 1916 al diari Avanti! òrgan d’expressió del Partit Socialista Italià. Rere la crítica a la celebració de l’any nou, el text és un clam a no conformar-se en la vida que hom es troba quan ve al món. Contra la rigidesa de les dates, Gramsci reivindica la fluïdesa del dia a dia i la voluntat de celebració de noves, no per tradició, sinó per la significació vital que puguin tenir. Afí a la tradició del pensament marxista, aquest text exhorta els homes i dones a no ser mers espectadors de la història, sinó a intervenir-hi decisivament en l’erecció d’una nova societat, guiada pels valors humanistes del socialisme.

Odio l’any nou

Cada matí, quan em desperto una altra vegada sota el mantell del cel, sento que és per a mi any nou. Per aquest motiu odio aquests any-nous de data fixa que converteixen la vida i l’esperit humà en un assumpte comercial amb els seus consums i el seu balanç i previsió de despeses i ingressos de la vella i nova gestió.

Aquests balanços fan perdre el sentit de continuïtat de la vida i de l’esperit. S’acaba creient que de debò entre un any i un altre hi ha una solució de continuïtat i que comença una nova història, i es fan bons propòsits i es lamenten els despropòsits, etc. És un mal propi de les dates. Diuen que la cronologia és l’ossada de la història; pot ser. Però també convé reconèixer que són quatre o cinc les dates fonamentals, que tota persona té ben present en el seu cervell, que han representat males passades. També estan els any-nous. L’any nou de la història romana, o el de l’Edat mitjana, o el de l’Edat Moderna. I s’han tornat tan presents que a vegades ens sorprenem a nosaltres mateixos pensant que la vida a Itàlia va començar l’any 752, i que 1192 i 1490 són com unes muntanyes que la humanitat va superar de sobte per a trobar-se en un món nou, per a entrar en una nova vida.

Per això odio l’any nou. Vull que cada matí sigui per a mi any nou

Així la data es converteix en una molèstia, un parapet que impedeix veure que la història continua desenvolupant-se seguint una mateixa línia fonamental, sense brusques parades, com quan en el cinematògraf es trenca la pel·lícula i es dona un interval de llum encegadora.

Per això odio l’any nou. Vull que cada matí sigui per a mi any nou. Cada dia vull passar comptes amb mi mateix, i renovar-me cada dia. Cap dia prèviament establert per al descans. Les parades les trio jo mateix, quan em senti borratxo de vida intensa i vulgui submergir-me en l’animalitat per a tornar amb més vigor.

Cap disfressa espiritual. Cada hora de la meva vida voldria que fora nova, encara que lligada a les passades. Cap dia de xerinola en vers obligat, col·lectiu, a compartir amb estranys que no m’interessen. Perquè han festejat els noms dels nostres avis, etc., deuríem també nosaltres voler festejar? Tot això dóna nàusees.

Espero el socialisme també per aquesta raó. Perquè llançarà al femer totes aquestes dates que ja no tenen cap ressonància en el nostre esperit, i si el socialisme crea noves dates, almenys seran les nostres i no aquelles que hem d’acceptar sense benefici d’inventari dels nostres necis avantpassats.


Antonio Gramsci, Torí, 1 de gener de 1916.

Foto de portada: Riccardo Cupini
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Vols que t'informem de les novetats de Catarsi Magazín?

Les dades personals s’utilitzaran per l’enviament d’informació i promocions. El responsable és Cultura 21, SCCL. L’usuari pot revocar el seu consentiment en qualsevol moment i exercir els drets que l’assisteixen mitjançant correu electrònic a [email protected]. Pot consultar aquí la política de privacitat.

Comentaris

Odio l’any nou

Notificacions
Notificació per rebre
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
LLEGIR COMENTARIS OCULTAR COMENTARIS

El tercer número de Catarsi ja és aquí!

Amb la subscripció en paper t’enviem Catarsi a casa

Cerca a Catarsi

Aquest web fa servir cookies per a millorar l'experiència de l'usuari. Si continueu utilitzant aquest lloc, entenem que hi esteu d'acord.