Nacionalitzar Glovo

Davant l’aturada del coronavirus, cada vegada més gent s’emporta els àpats directament a casa seva. En un moment de compra massiva provocada pel pànic, l’estat hauria d’actuar per garantir un subministrament fluid d’aliments i convertir plataformes com Glovo o Deliveroo un servei públic

Nacionalitzar Glovo

  • Guarda't l'article

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Necessites estar registrada per poder guardar articles

Davant l’aturada del coronavirus, cada vegada més gent s’emporta els àpats directament a casa seva. En un moment de compra massiva provocada pel pànic, l’estat hauria d’actuar per garantir un subministrament fluid d’aliments i convertir plataformes com Glovo o Deliveroo un servei públic
  • Guarda't l'article

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Necessites estar registrada per poder guardar articles

Dilluns 23 de març, la líder laborista Rebecca Long-Bailey va demanar al govern britànic que configurés un servei nacional d’aliments com a mitjà per afrontar la pobresa alimentària en l’actual crisi de la COVID-19. Enmig de la compra generalitzada provocada pel pànic i la desacceleració econòmica general, molts ciutadans estan angoixats per la interrupció dels subministraments, o fins i tot per les conseqüències de la sortida de casa.

A Dinamarca, la primera ministra socialdemòcrata, Mette Frederiksen, va opinar sobre aquesta qüestió, dient que potser seria millor que els danesos fessin la compra a domicili en lloc d’anar als supermercats. El govern danès ha estat admirablement ràpid en la seva resposta a la COVID-19 i, com a missatger de la plataforma alimentària Wolt a Copenhaguen, em van cridar l’atenció els seus comentaris.

Reestructurar la nostra relació amb els aliments és una part vital d’un pla per donar resposta a aquesta crisi fonamental del capitalisme

Però, perquè els lliuraments massius d’aliments siguin viables, necessitem una resposta més coordinada: amb la creació d’un servei nacional d’aliments com una nova branca de l’atenció social. Tal com suggereix el text de Callum Cant sobre Deliveroo, ja tenim part de la base de la tecnologia que hi ha darrere de les plataformes alimentàries existents. Però primer s’ha de prendre aquesta tecnologia en propietat pública i treballar per a tots nosaltres, no per a beneficis privats.

Treballant per a Wolt

Treballo com a «soci missatger» de Wolt a Copenhaguen. Una espècie de Grubhub amb característiques daneses, el sistema algorítmic de Wolt permet als socis treballar d’una manera molt eficient, com mai va ser possible abans que es desenvolupés aquesta tecnologia. Wolt utilitza big data per entrenar i recondicionar les seves màquines algorítmiques per proporcionar la informació més actualitzada, permetent així que l’algoritme agilitzi totes les interaccions: des del missatger recollint el menjar d’un restaurant fins a l’entrega al client.

Foto: Flickr – Marco Verch

En pocs anys, Wolt ha revolucionat el lliurament d’aliments a la majoria de les grans ciutats de Dinamarca, garantint un servei ràpid a un preu més barat que molts altres serveis de lliurament d’aliments. Tot i això, si bé Wolt és més barat que aquests altres serveis, encara és molt més car demanar una entrega que fer-te el dinar tu mateix. Molts dels immunocompromesos, com ara la gent gran, les persones amb discapacitat i els que tenen ingressos inferiors, no podrien pagar els seus serveis de manera regular.

Essent el servei de lliurament d’aliments més gran de moltes ciutats daneses, Wolt és el principal benefactor dels comentaris de la primera ministre i probablement augmentarà el benefici. Tot i això, aquest motiu de benefici és una de les raons per les quals una empresa privada no serà adequada per prestar un servei públic en aquest moment de crisi. Atès el seu estat quasi monopolista en algunes ciutats, l’empresa pot fins i tot utilitzar aquesta situació per augmentar encara més el cost dels lliuraments.

En lloc d’haver de témer la despesa d’utilitzar un servei com Wolt, les persones immunocompromeses podrien lliurar menjar a la seva porta, subvencionades per l’estat.

Un altre problema és l’estat dels seus treballadors. Igual que les empreses de plataformes d’aliments d’altres països, Wolt considera els seus «socis» com a contractistes independents en lloc d’empleats, cosa que significa que no reben beneficis associats a l’ocupació, com ara el sou per malaltia. Wolt ha ofert una mica d’ assistència a missatgeria, com ara un descompte de 50kr (7 dòlars) en desinfectant de mà i una forma de paga per malaltia parcial si es demostra que han contret la COVID-19, tot i que, actualment, Dinamarca només està provant aquells que presenten símptomes greus. En altres paraules, a aquests treballadors precaris no se’ls dona la mateixa seguretat que reben els empleats. Així, sembla que és improbable que aquestes mesures impedeixin arriscar-se als carrers per pagar els seus mitjans de subsistència, fins i tot si presenten símptomes.

Ajuda mútua

Al seu llibre sobre l’empresa de plataformes d’aliments Deliveryroo, Callum Cant suggereix que l’expropiació de plataformes sota el control dels treballadors podria proporcionar una alternativa al model de negoci sota el qual aquestes plataformes funcionen actualment. Cant escriu que «els àpats basats en una plataforma de treballadors sobre rodes» podrien començar a atendre les necessitats d’una població envellida i ampliar el suport disponible per a aquelles persones amb necessitats d’atenció temporal o permanent addicionals. «Una idea com aquesta podria adoptar-se a Dinamarca, aportant a Wolt la propietat pública, per tal que actuï com a quart servei d’emergència: el Servei Nacional d’Aliments.»

En lloc d’haver de témer la despesa d’utilitzar un servei com Wolt, les persones immunocompromeses podrien lliurar menjar a la seva porta, subvencionades per l’estat. Aquestes persones es poden identificar a través d’enllaços amb serveis socials, xarxes d’atenció mútua comunitària que s’estan creant i el coneixement de organitzacions benèfiques com la Creu Roja. El desenvolupament d’aquestes xarxes informals podria ser útil per continuar millorant la tecnologia algorítmica, tant per l’interès tant dels treballadors com dels usuaris.

Foto: pixabay – sabinevanerp

A més d’això, als socis de Wolt podrien rebre contractes nous i afiliar-se al sindicat 3F, que els ha estat organitzant, és a dir, que si comencen a desenvolupar símptomes de la COVID-19, tenen protecció per quedar-se a casa per la seguretat d’ells mateixos i dels altres. Si es nacionalitza, les possibilitats de la tecnologia desenvolupada per Wolt podrien ajudar a proporcionar a Dinamarca un model d’atenció social altament avançat.

A mesura que el món segueix afectat pel coronavirus, la dreta segueix en marxa, augmentant la seva retòrica contra els migrants, colpejant els treballadors de baixos ingressos per continuar utilitzant el transport públic i delectant-se amb la mort dels que estan immunocompromesos. L’esquerra necessita ser creativa en la seva resposta i una idea com un servei d’alimentació nacional que satisfés les necessitats de molts podria obtenir tracció i convertir-se en una part important de la nostra visió d’un món post-COVID-19.

No ens podem permetre el luxe d’esperar que ens vingui donat. De moment, és una cosa de la que podem sembrar les llavors donant contacte als nostres veïns, involucrant-nos en grups d’ajuda mútua i donant suport als treballadors de les plataformes alimentàries en les seves iniciatives de sindicació. Per sobre de tot, necessitem un pla per donar resposta a aquesta crisi fonamental del capitalisme. I reestructurar la nostra relació amb els aliments és una part vital d’això.

Article publicat originalment a Jacobin
Traducció: Simón Vázquez i Arnau Barquer
Foto de portada: Wikimed Commons – David Adam Kess
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Vols que t'informem de les novetats de Catarsi Magazín?

Les dades personals s’utilitzaran per l’enviament d’informació i promocions. El responsable és Cultura 21, SCCL. L’usuari pot revocar el seu consentiment en qualsevol moment i exercir els drets que l’assisteixen mitjançant correu electrònic a [email protected]. Pot consultar aquí la política de privacitat.

Missatger d'una plataforma d'entrega de menjar a domicili i investigador sobre la precarietat laboral del mercat de treball danès.

Comentaris

Nacionalitzar Glovo

Notificacions
Notificació per rebre
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
LLEGIR COMENTARIS OCULTAR COMENTARIS

El segon número de Catarsi ja és aquí!

Amb la subscripció en paper t’enviem Catarsi a casa

Cerca a Catarsi

All articles loaded
No more articles to load

Aquest web fa servir cookies per a millorar l'experiència de l'usuari. Si continueu utilitzant aquest lloc, entenem que hi esteu d'acord.