Un nou moviment obrer nascut de les flames del combat a Hong Kong

El moviment d'independència a Hong Kong veu una oportunitat estratègica en el sindicalisme com a forma d'impulsar i organitzar la lluita.

Un nou moviment obrer nascut de les flames del combat a Hong Kong

Un nou moviment obrer nascut de les flames del combat a Hong Kong

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Necessites estar registrada per poder guardar articles

El moviment d'independència a Hong Kong veu una oportunitat estratègica en el sindicalisme com a forma d'impulsar i organitzar la lluita.

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Necessites estar registrada per poder guardar articles

Probablement ens trobàvem en el moment més dur de la lluita dels hongkonguesos per la democràcia. Un any després del novembre de 2019 —un mes de sang, llàgrimes, por i lluita als carrers— encara no podem oblidar la nit que Alex Chow Tsz-lok es va precipitar a la seva mort, com la policia va disparar a un adolescent al pit a Sai Wan Ho, o les flames del setge i la batalla de la Universitat Xinesa i Politècnica. Al bell mig d’aquesta lluita una nova onada de sindicalisme va emergir, cercant noves formes per mantenir la continuïtat del moviment: no per reemplaçar la resistència als carrers, sinó com un nou propulsor per portar-nos a través d’un impasse.

Organització descentralitzada com a forma de lluita

El moviment anti-extradició va fer èmfasi en la descentralització de la presa de decisions. Això va permetre organitzar una varietat de possibles accions de forma independent al llarg de la ciutat. D’altra banda, això també va significar que els intents per a coordinar vagues en els primers moments del conflicte no van tenir el suport dels treballadors.

Tot i que van començar a aparèixer grups de Telegram formats per treballadors de les seves respectives indústries a finals de juliol, així com una petició de vaga general, aquests no estaven organitzats com a professionals, treballadors o classe. El resultat va ser que els intents de vaga a principis d’agost i setembre, i la «Dawn Action» simplement feien servir la vaga com una forma de protesta, en comptes de convertir-la en una eina de pressió contra l’estat. Al mateix temps, la batalla als carrers va arribar a un punt sense sortida; semblava que el moviment retornaria a un estat de desorientació i impotència.

Es consideraria de nou la vaga com a forma de lluita, però aquesta vegada quelcom nou s’afegeix a l’equació —l’organització dels treballadors en sindicats.  A principis de Novembre, molts sectors van començar a sindicalitzar-se, cosa que va comportar la creació de més de 50 sindicats en qüestió de mesos i l’obertura d’un nou espai de lluita: el front sindical.

Foto: Flickr -Jesse Clockwork

Organitzar-se i apostar per la descentralització són estratègies complementàries. Per «fer caure l’escenari gran» (拆大台)[desmantellar l’ordre establert] , en el context del moviment de Hong Kong, significa descentralitzar la planificació i la direcció de les accions i resisistr les decisions verticals. Descentralitzar pot significar una aversió a la formalització i l’organització, però no significa desvincular-se dels aspectes bàsics d’organitzar-se. Sindicalitzar-se és un bon camí per a l’organització des de baix i per a donar una empenta al moviment; reunint els treballadors polititzats per a emprendre accions adreçades a la seva identitat com a treballadors d’acord amb les característiques dels seus llocs de feina. 

Quan un sindicat es preocupa per més que simplement pels drets dels treballadors, aquest encarna una forma de resistència no només dels treballadors d’un sector, sinó per al conjunt de la societat

La vaga de metges organitzada per l’Aliança d’empleats de l’Hospital Autoritat (HAEA) és un gran exemple de com el sindicat va ser capaç d’unir els treballadors pro-democràcia de l’Hospital Authority, organitzar assemblees sobre si organitzar una acció sectorial durant una setmana i utilitzar el seu rol com a treballadors d’un hospital per aconseguir el suport de la gent i pressionar el govern per a tancar la frontera amb la Xina continental als inicis de la pandèmia. La vaga va mostrar com els sindicats poden ser una eina de la nostra resistència, però és l’organització i la mobilització de les masses el que va fer l’acció un èxit; formant plataformes com els sindicats només serveix fins a un cert punt.

Un nou moviment obrer que va més enllà drets dels treballadors

La creixent importància de «fer vaga» com a mètode de resistència en el moviment dona un significat addicional als treballadors que vinculats amb la lluita: ja no fan vaga simplement per a protegir els seus interessos sectorials o aconseguir concessions en disputes laborals, sinó que estan entomant accions —i bales— amb els seus cossos guiats per un sentit d’obligació moral.

Necessitem més que un sindicat que lluiti pels drets dels treballadors. El que ens demanen els temps de la revolució són sindicats que prenguin responsabilitat i mobilitzin a la gent per a resistir l’ordre social establert i lluitar pel futur. Aquest futur està connectat amb les vides de tots; així, la nostra lluita és inseparable del futur que aspirem a assegurar per la nostra ciutat.

Foto: Flickr – Studio Incendo

Prenem de nou l’exemple de la vaga de l’HAEA. En aquell moment (principis de febrer), l’amenaça d’un brot local de COVID-19 a Hong Kong era imminent, però el govern va rebutjar tancar la frontera amb la Xina continental, posant en risc a la ciutadania i als treballadors mèdics d’agafar la malaltia. D’altra banda, doctors/es i infermers/es, no tenien el material de protecció personal suficient, cosa que afectaria a la seguretat dels pacients i el personal mèdic. Aquesta vaga va ser la resposta a la mala gestió del govern de la crisi del COVID19  – tant per l’interès propi del personal mèdic com del conjunt de la ciutat.

Trascendint la lluita sectorial, units en la lluita

Quan un sindicat es preocupa per més que simplement pels drets dels treballadors, aquest encarna una forma de resistència no només dels treballadors d’un sector, sinó per al conjunt de la societat. Per a maximitzar el fervor polític que el nou moviment obrer pot generar, aquest no hauria de posar l’accent simplement en la defensa dels drets dels treballadors, sinó reunir els diferents grups de la societat.

La Llei de Seguretat Nacional (LSN) és un cas paradigmàtic: la seva promulgació retalla els drets i la integritat dels treballadors de diferents sectors. Per exemple, els nostres guies turístics locals alhora de presentar la cultura i història local als viatgers es troben travessant la «línia roja»; la llibertat de creació dels creadors culturals es pot veure registringida degut a la censura política; la llibertat d’expressió a les escoles i l’autonomia institucional de les universitats es troben també afectades.

El referèndum del 20 de juny —una campanya per en favor d’una vaga general que s’oposés a la LSN— va ser fruit de la coordinació entre estudiants i sindicats de diversos sectors. Malgrat que la campanya fracassaria, va servir per teixir llaços entre diferents comunitats. Això ja no es tractava només de la llibertat d’expressió política en un sector concret, sinó que va ser un intent per a facilitar la construcció d’un moviment de base articulat a través de diferents sectors i grups socials en un front de lluita ampli. Aquest és el tipus de moviment obrer capaç de transcendir els marges de la «lluita sectorial» i limitar-se als «drets laborals».

Encarnar la resistència en el nostre dia a dia

El «nou moviment obrer» no ens semblaria rellevant en el curt termini, però en realitat, ha de ser part essencial de les nostres vides mentre mirem de sostenir el moviment. Degut a aquest moviment hem començat a deixar d’agafar l’MTR (el metro suburbà de Hong Kong, emprat com a eina política per part de les autoritats pro-xineses, NdT), hem boicotejat els comerços i restaurants «blaus» (pro-Beijing i pro-policia), i seguim als nostres companys a canals de Youtube en comptes de veure la TVB (vista bàsicament com la televisió de l’estat). El repte és dur l’esperit de lluita a la feina. És difícil no treballar per una empresa que és propietat del capital xinès o tenir companys de feina pro-establishment i pro-policia. Però podem organitzar els companys políticament afins a l’espai de treball i prendre part davant les injustícies a la feina amb el mateix fervor amb el que lluitem contra les injustícies socials. Amb això, podem construir l’hàbit de representar la resistència a la nostra vida diària, i acumular acumular les forces que tornaran a carregar d’energia el nostre moviment en temps de necessitat.

Article publicat originalment a Lausan.hk
Traducció de Catarsi Magazín
Foto de portada: Flickr – Remko Tanis

Un any de lluita: cronologia de «l’onada de sindicalització» hongkonguesa
 • 12 de juny, 2019: Es rodeja el Consell Legislatiu per aturar el segon debat de la Llei d’Extradició.
 • 17 de juny: Es renoven les crides a la vaga general (per aturar la feina, les classes i els mercats) des de la
 • societat civil.
 • 26 de juliol: Les hostesses de vol organitzen una sentada/ocupació de l’Aeroport Internacional de Hong Kong
 • 1 d’agost: Els treballadors del sector financer es manifesten a Chater Garden.
 • 2 d’agost: Treballadors públics i personal mèdic organitzen manifestacions.
 • 5 d’agost: accions de vaga i manifestacions al llarg de la ciutat; hi participen 350.000 persones.
 • Finals d’agost: S’organitza un grup per coordinar una vaga general
 • Del 2 al 3 de setembre: Vagues d’estudiants
 • Principis de Novembre:  Nova onada de sindicalització.
 • 11 de novembre: Vaga «Dawn Action».
 • 2 de desembre: més de 1500 treballadors de la indústria publicitària  fan vaga.
 • 8 de desembre: diversos sindicats organitzen paradetes a la manifestació per  a fomentar la formació de sindicats.
 • 11 de desembre: L’Aliança dels Empleats de l’Hospital Authority celebren una concentració de 1800 persones.
 • 15 de desembre: el sector d’assistència social celebren una concentració pre-vaga
 • Del 17 al 19 de desembre: «Vaga d’advertència» de tres dies per part dels treballadors del sector de l’assistència social.
 • Del 23 al 27 de desembre: els músics fan una vaga de cinc dies
 • 20 de desembre: els sindicats organitzen paradetes a cinc districtes per reclutar nous membres
 • 1 de gener de 2020: Es fa una paradeta de sindicats per la Marxa d’Any Nou
 • Del 3 al 7 de febrer: més de 9.000 treballadors dels hospitals públics van fer vaga per exigir el tancament de les fronteres.
 • 9 de febrer: els treballadors de l’aviació es manifesten en favor de tancar la frontera.
 • 19 de febrer: El sindicat de Nous Funcionaris organitza una concentració per a protestar per la manca de material de protecció personal proporcionada pel govern
 • 1 de maig: diversos sindicats de nova creació organitzen paradetes a tota la ciutat durant la «Setmana d’Or de l’1 de maig»
 • 20 de juny: 30 sindicats i estudiants de secundària coordinen una campanya de referèndum per oposar-se a la Llei de seguretat nacional.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Vols que t'informem de les novetats de Catarsi Magazín?

Les dades personals s’utilitzaran per l’enviament d’informació i promocions. El responsable és Cultura 21, SCCL. L’usuari pot revocar el seu consentiment en qualsevol moment i exercir els drets que l’assisteixen mitjançant correu electrònic a [email protected]. Pot consultar aquí la política de privacitat.

Union Pulse és una revista creada per un grup connectat al moviment de protesta de Hong Kong present a diferents llocs de treball, escoles i universitats. El seu objectiu és empoderar i construir solidaritat entre els camarades (同路人) de diferents sectors per lluitar contra el creixent autoritarisme a la ciutat fora de les institucions.

Comentaris

Un nou moviment obrer nascut de les flames del combat a Hong Kong

Notificacions
Notificació per rebre
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
LLEGIR COMENTARIS OCULTAR COMENTARIS

El tercer número de Catarsi ja és aquí!

Amb la subscripció en paper t’enviem Catarsi a casa

Cerca a Catarsi

Aquest web fa servir cookies per a millorar l'experiència de l'usuari. Si continueu utilitzant aquest lloc, entenem que hi esteu d'acord.