Search
Close this search box.

II Congrés Catarsi – El poder erigit en llei

Els propers 29 i 30 de març se celebra el II Congrés Catarsi, que sota el títol "El poder erigit en llei" farà una aproximació crítica al sistema jurídic amb perspectiva de classe.

II Congrés Catarsi – El poder erigit en llei

Els propers 29 i 30 de març se celebra el II Congrés Catarsi, que sota el títol "El poder erigit en llei" farà una aproximació crítica al sistema jurídic amb perspectiva de classe.

És aquí on ens volem aturar i reflexionar entorn al paper que el dret, l’ordenament jurídic, té sobre les nostres vides, sobre la reproducció del sistema capitalista, i com actua en funció de la classe, el gènere o la raça.

Ubi homo, ibi societas; ubi societas, ibi Ius; ergo, ubi homo, ibi Ius. Diu aquest vell aforisme llatí que on hi ha homes, hi ha societat; on hi ha societat, hi ha dret; i que per tant, con hi ha homes, hi ha dret. Deixant de banda les moltes connotacions i discussions filosòfiques que els brinda la llatinada, des de Catarsi Magazín hem volgut aprofundir en una qüestió que el marxisme ha tendit a tractar de forma tangencial: el dret. Marx va definir el dret com la voluntat de la classe dominant erigida en llei. Per la seva banda, Gramsci l’entenia com una part més de l’hegemonia, en un sentit similar al de Marx. Però què és el dret i, sobretot, quin paper juga en el capitalisme?

Si seguim la idea de Marx, o també de Gramsci, el dret es configura com la positivització, la normativització de les relacions socials, econòmiques i culturals d’una comunitat, o dit d’una altra manera, en un sistema de normes que, més enllà d’ordenar la vida d’una societat, garanteix la reproducció del propi sistema. I és aquí on ens volem aturar i reflexionar entorn al paper que el dret, l’ordenament jurídic, té sobre les nostres vides, sobre la reproducció del sistema capitalista, i com actua en funció de la classe, el gènere o la raça, entre altres. I d’una altra banda, volem també reflexionar sobre la capacitat del dret per actuar com a element de transformació o, per contra, si actua com a impediment.

I per fer aquesta aproximació durem a terme un nou congrés el darrer cap de setmana de març. D’una banda, ens acostarem al paper del dret com a instrument de poder, dominació i reproducció del sistema. De l’altra, abordarem en major profunditat elements que juguen un paper clau actualment:

 • Lluita de classes en el dret del treball.- La propietat privada dels mitjans de producció i l’existència del treball assalariat com a mecanisme d’explotació, però també de supervivència, de la classe treballadora, són dos elements estructurals i orgànics. El dret ja jugat històricament un paper determinant a l’hora d’ordenar les relacions de treball i regular-les, enmig de la tensió entre interessos contraposats. No aliè a la lluita de classes, el dret ha tendit a garantir l’explotació i la propietat privada, si bé en el marc de l’estat del benestar ha estat també l’eina per garantir certs drets a la classe treballadora. Quin és exactament aquest paper? Quina és la influència de la lluita de classes? És possible una regulació que capgiri l’ordre econòmic i social? Quines altres condicions interactuen en aquest sistema, com el gènere, la raça o la identitat sexual?
 • Crim i càstig al segle XXI. Una perspectiva feminista i de classe al sistema penitenciari.- La principal característica del sistema penitenciari vigent als Països Catalans –i arreu del món- és el paper central i quasi únic de la presó com a resposta a la comissió de delictes. La definició de què és delicte i quina resposta mereix és fonamentalment una opció ideològica, de classe i també de gènere, i es en aquest sentit volem prendre perspectiva davant el conjunt del sistema penitenciari, el paper central de la privació de llibertat, en relació a les dones i les possible alternatives –i les contradiccions que impliquen. Quin paper juga el sistema penitenciari en la perpetuació de les relacions de poder i explotació també des de perspectives feministes? És possible l’abolició del sistema penitenciari? És possible un sistema penitenciari que no tingui la presó com a columna vertebral?
 • Dret penal de classe i dret penal de l’enemic.- L’expansió del dret penal ha estat una constant de les darreres dècades. La repressió i el càstig s’han erigit com a principals mecanismes de control social i repressió. Diu un aforisme francès que el dret civil serveix perquè els rics robin als pobres, i que el dret penal impedeix que els pobres robin als rics. El dret penal, doncs, és un element estructural de la reproducció del sistema i, sobretot, de control i repressió de qui el vulgui subvertir. L’expansió del dret penal està directament associada a dos fenòmens. D’una banda, el dret penal de l’enemic actua com a element de persecució ideològica i repressió de la dissidència política. D’altra banda, el populisme punitiu apel·la a sentiments i passions per fer avançar un model autoritari i repressiu. Quin és el paper d’aquests fenòmens en el manteniment de l’ordre econòmic i social? Quins altres actors més enllà dels operadors jurídics hi participen? Quin paper juga el populisme punitiu front a l’auge del feminisme?

Programa

Divendres 29 de març

18:30 hores – Sessió inaugural

 • Benvinguda – Catarsi Magazín
 • Pastora Filigrana, advocada laboralista i activista pels drets humans
 • Robert Knox, Professor de la Universitat de Liverpool i Co-Director d’Enfocaments crítics a la Unitat de Recerca sobre Dret Penal Internacional

Dissabte 30 de març

11:00 hores – Lluita de classes en el dret del treball

 • Vidal Aragonés, advocat laboralista i professor de Dret del Treball. Actualment és diputat de la CUP-CC al Parlament de Catalunya.
 • Laura Rodríguez, advocada especialitzada en gènere i relacions laborals i professora associada de la UAB.

12:30 hores – Pausa cafè

12:45 hores – Crim i càstig al segle XXI. Una perspectiva feminista i de classe al sistema penitenciari

 • Solange Hilbert, advocada social i penalista a Iacta Sociojurídica i professora de la UAB .
 • Elisabet Almeda, Catedràtica de Sociologia del Departament de Sociologia de la Universitat de Barcelona

14:15 – Pausa dinar

16:30 – Dret penal de classe i dret penal de l’enemic

 • Benet Salellas, advocat penalista i ex-diputat de la CUP-CC al Parlament de Catalunya.
 • Mariona Llobet, Professora Lectora de Dret penal a la Universitat Pompeu Fabra.
 • Arturo Puente, periodista

Inscripcions al Congrés “El poder erigit en llei”

Atès l’aforament limitat de l’espai on es celebrarà el Congrés “El poder erigit en llei”, per poder garantir l’accés serà necessària la inscripció prèvia. El preu de la inscripció és de 20 euros per persona, si bé els subscriptors de Catarsi Magazín tenen la inscripció gratuïta.

 • Inscripcions per als NO subscriptors de Catarsi: Accedeix a l’espai de subscripció i escull l’opció de 20 euros per fer el pagament. A l’espai de comentaris indica-hi “Inscripció al congrés El poder erigit en llei”. De regal, obtindràs una subscripció digital anual a Catarsi. Si ho desitges, pots escollir altres formes de subscripció (paper, suport, etc.). Una vegada haguem processat el pagament et farem arribar el formulari d’inscripció al Congrés.

Vols que t'informem de les novetats de Catarsi Magazín?

Les dades personals s’utilitzaran per l’enviament d’informació i promocions. El responsable és Cultura 21, SCCL. L’usuari pot revocar el seu consentiment en qualsevol moment i exercir els drets que l’assisteixen mitjançant correu electrònic a [email protected]. Pot consultar aquí la política de privacitat.

El consell de redacció de Catarsi està format per Xavier Monge, Arnau Carné, Núria Gibert i Nil Saladich.

Comentaris

II Congrés Catarsi – El poder erigit en llei

Feu un comentari

El nou número de Catarsi ja és aquí!

Subscriu-te ara i te l'enviem a casa!

Cataris-blau