Entrevista a Cemil Bayık: «els kurds no haurien d’abandonar el seu país davant l’ocupació»

Entrevista a Cemil Bayik, copresident del Consell Executiu de KCK

Entrevista a Cemil Bayık: «els kurds no haurien d’abandonar el seu país davant l’ocupació»

Entrevista a Cemil Bayık: «els kurds no haurien d’abandonar el seu país davant l’ocupació»

  • Guarda't l'article

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Necessites estar registrada per poder guardar articles

Entrevista a Cemil Bayik, copresident del Consell Executiu de KCK
  • Guarda't l'article

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Necessites estar registrada per poder guardar articles

El copresident del Consell Executiu de KCK, Cemil Bayık, va dir que l’estat turc vol cometre un genocidi contra els kurds: «Els Pobles del nord-est de Síria haurien de resistir aquests atacs i no haurien de deixar la seva terra».

El copresident del Consell Executiu de KCK, Cemil Bayık, va respondre a les preguntes del mitjà ANF sobre la invasió de l’Estat turc al Nord-est de Síria. Bayık, que va fer valoracions importants en l’entrevista, va valorar els atacs genocides de l’estat turc al Kurdistan, el paper d’Europa, dels Estats Units i de Rússia en l’ocupació i en relació a la lluita del poble kurd.

El 9 d’octubre, dia de la conspiració internacional [en la que va ser segrestat el líder revolucionari kurd Abdullah Öcalan], el règim AKP-MHP va iniciar una invasió. L’estat turc està atacant tant Rojava com els districtes fronterers del Kurdistan del Nord [a Turquia]. Quin és l’objectiu d’aquests atacs?

Les Forces Democràtiques Sirianes, YPG-YPJ i els pobles del nord-est de Síria mostren una resistència històrica i honorable en aquest moment. Saludo tots els insurgents i els desitjo èxit. Les forces de les FDS, YPG-YPJ i els pobles del Nord-est de Síria haurien de saber que tots els kurds i persones conscients es troben al costat de la seva resistència històrica. Per tant, les FDS, YPG-YPJ i la gent del Nord-est de Síria al final venceran, sigui quin sigui el preu pagat, per molt que pateixin. Per això, la gent i la humanitat estan amb ells. Ningú no pot resistir contra aquesta lluita. Independentment de quantes armes i tecnologies utilitzi l’Estat turc ocupant, mai no podrà trencar aquesta honorable força de voluntat, resistència, llibertat i democràcia.

Font: ANF

Els atacs d’ocupació de l’Estat turc van començar el 9 d’octubre. Com ja sabeu, el 9 d’octubre és la data en què Abdullah Öcalan va ser expulsat de Síria com a conseqüència d’una conspiració internacional. L’objectiu és liquidar el Moviment per la Llibertat Kurda i cometre un genocidi contra els kurds. La trama no ha tingut èxit i ha fallat de moltes maneres. El 9 d’octubre, data de la conspiració, es va desenvolupar una conspiració contra el nostre poble a Rojava, a Síria i als pobles del nord-est de Síria. Què vol dir això? Volen reanimar la conspiració internacional de nou i aconseguir que tingui èxit. Van començar la conspiració a Síria, i a Síria volen continuar-la de nou. És a dir, volen liquidar Abdullah Öcalan i la lluita que ell ha iniciat per al poble kurd i els pobles del Pròxim Orient.

Saben que no poden cometre un genocidi contra els kurds abans de liquidar el PKK [Partit dels Treballadors del Kurdistan]. Per tant, ataquen el moviment d’alliberament i el poble kurd amb tots els seus mitjans. En aquest moment, els kurds i la humanitat entenen molt bé les raons dels atacs de l’Estat turc a Rojava. El seu objectiu és eliminar els kurds de la frontera, tant del nord [a Turquia] com de Rojava. Volen destruir els kurds. Les massacres a Rojava també tenen lloc a Cizre, Suruç i Birecik [ciutats kurdes en territori turc].

Els ocupants volen trencar els llaços entre Bakur i Rojava amb aquesta guerra. Volen que els kurds de les dues parts emigrin fora.

Volen forçar a la migració als kurds de la regió fronterera entre Rojava i Bakur

Disparen cohets, produeixen màrtirs i ferits i asseguren que són les FDS les que ho han fet. Aquesta és una gran mentida. Volen matar, ferir, espantar i exiliar les persones. Diuen que hi ha una guerra, evacuen Serêkaniyê, Suruç, Birecik, Cîzre. Volen evacuar els pobles i pobles de Bakur sota l’excusa de la guerra. Per molt que hi hagi una pluja d’artilleria, no importa quantes massacres realitzin, tothom ha de protegir la seva casa, les seves pertinences i la seva ciutat. Si no ho fan, serviran a la política dels ocupants. Els ocupants volen trencar els llaços entre Bakur i Rojava amb aquesta guerra. Volen que els kurds de les dues parts emigrin fora.

És per això que duen a terme aquest tipus de polítiques tant a Rojava com a Bakur. Si la gent abandona el seu poble, la seva ciutat, la seva casa, no tornarà mai més. Això significa la mort dels kurds. Els kurds estan lluitant per la seva mera existència. Si els kurds volen viure una vida lliure amb la seva identitat, els seus valors, la seva llengua i la seva cultura, han de tenir en compte tots els costos i s’han de mantenir ferms davant l’ocupació i els ocupants. Només llavors podran viure. Si no és així, l’enemic tindrà l’objectiu d’eliminar el Kurdistan i tot el que és kurd. Ni tan sols ho amaguen. Per tant, la nostra gent ha de resistir aquesta política fins al final. Si no resisteixen, si diuen que no han de ser martiritzats ni ferits, si emigren i compleixen les exigències dels ocupants, preparen la seva pròpia mort amb les seves mans.

Abans de l’atac, les converses sobre el mecanisme de la «zona de seguretat» van deixar la regió impotent i desarmada, i després es va obrir el camí per als atacs. Com valora el paper de les potències internacionals en aquests atacs?

Tothom sap que Rússia i Amèrica han sacrificat els kurds pels seus propis interessos. El poble kurd va proporcionar grans serveis a la humanitat i fins i tot a ells. Els kurds van resistir sols contra ISIS [l’Estat Islàmic]. Els combatents de la llibertat van resistir i molts d’ells han estat martiritzats. Van salvar la humanitat de la calamitat de l’ISIS. Tothom està en deute amb als kurds. En lloc de pagar els seus deutes, estan ajudant a l’ISIS, Erdogan. Perquè Erdogan i ISIS puguin venjar-se dels kurds. «Les nostres relacions amb YPG-YPJ són militars, no polítiques», van dir els Estats Units. Mai van desenvolupar relacions polítiques. Mai van acceptar l’Autonomia Democràtica.

Manifestació de dones de Rojava en rebuig a l’ocupació. Font: ANF

Es va celebrar una reunió amb l’Iran i Rússia a Turquia. A la reunió, van dir: «No acceptem l’Autonomia Democràtica, no reconeixem aquesta voluntat». A continuació, els Estats Units i Turquia van iniciar patrulles conjuntes, dient que «hem traçat una línia a la frontera, defensarem la frontera». Pocs dies després, Amèrica va dir: «Retirarem els nostres soldats». Turquia va començar a atacar aleshores, amb l’excusa de defensar la frontera. Amèrica va permetre l’entrada de Turquia al Nord-est de Síria. Amb aquesta aliança va legitimar la invasió de Turquia. Rússia ja havia vist la invasió de Turquia com a legítima. Així doncs, van desenvolupar junts aquest pla. Amèrica, Rússia, l’ONU i Turquia són responsables de cada persona que ha mort o ha resultat ferida en aquests atacs.

«Les nostres relacions amb YPG-YPJ són militars, no polítiques», van dir els Estats Units. Mai van desenvolupar relacions polítiques. Mai van acceptar l’Autonomia Democràtica.

Erdogan va dir obertament a l’ONU: «Ocuparé el Nord-est de Síria». Ningú va dir res. Això és immoral. De nou, alguns països diuen: «No vendrem armes a Turquia». Ho fan per prevenir reaccions i per enganyar d’alguna manera als kurds. Van continuar les relacions amb Turquia sota la taula i van continuar venent armes. La nostra gent ha de veure això. No haurien d’escoltar els discursos d’aquests Estats. Estan completament al servei de l’Estat turc ocupant. No estan dient-li a Turquia «Què feu al nord-est de Síria, heu de sortir d’allà immediatament». Amb les seves declaracions recolzen Turquia. Li diuen a Turquia que continuï. És per això que Turquia no atura l’ocupació i les massacres.

L’objectiu de Turquia és eliminar els kurds de Rojava

Hi ha qui diu que Turquia s’aturarà un cop agafin una certa regió. És mentida i volen enganyar la nostra gent. Erdogan diu obertament: «Agafaré les àrees properes a l’Èufrates, el Tigris, Hesekê». Turquia es mou amb l’objectiu de no deixar cap kurd a Rojava. La nostra gent de Rojava ha d’entendre molt bé aquesta veritat. No han de creure en les declaracions, sinó en ells mateixos i els seus lluitadors. Han de continuar la seva honorable resistència amb els seus combatents fins que Turquia acabi la seva ocupació. Això és el correcte. Només la resistència i la victòria de la resistència poden permetre als kurds sobreviure. D’altra manera, preparen el camí per a què els kurds morin.

Els kurds han de resistir i lluitar només per ells mateixos. Crec que la nostra gent va entendre molt bé tant Amèrica com Rússia. Van veure com sacrificaven els kurds pel seu propi bé.

Alguns Estats àrabs adopten una bona posició. En la pràctica no poden prendre decisions serioses contra Amèrica, Rússia, Europa i les Nacions Unides, però tenen bones posicions. Saludem especialment Egipte i Palestina. Per tant, la nostra gent hauria de saber que hi ha una gran conspiració. No només a Rojava, sinó a totes les parts del Kurdistan i contra el moviment kurd. Aquesta conspiració es dirigeix contra Abdullah Öcalan, el PKK, la guerrilla i els kurds lliures. Moltes potències estan implicades en aquesta conspiració. Estan fent algunes declaracions per evitar que el nostre poble ho entengui. És a dir, segueixen la política de deixar que els kurds i l’Estat turc lluitin, les dues parts siguin derrotades, i posteriorment fer que ambdues parts es posin al seu servei.

Els kurds han de resistir i lluitar només per ells mateixos. Crec que la nostra gent va entendre molt bé tant Amèrica com Rússia. Van veure com sacrificaven els kurds pel seu propi bé. Ja dèiem anteriorment que la nostra gent hauria de creure en si mateixa, avançar al llarg del seu propi camí i lluitar amb el seu propi poder i potencial. Poden obtenir resultats si desenvolupen aliances i resistència amb altres pobles. Si s’allunyen d’aquests principis i criteris, si prenen alguns Estats com a base, aleshores preparen la seva mort amb les seves pròpies mans.

Després de l’atac d’invasió, l’administració del nord-est de Síria va arribar a un acord amb el règim i Rússia per protegir la frontera. Què en penses d’aquest acord?

Això és correcte i necessari. Perquè la regió del Nord i l’Est de Síria forma part de Síria. Les FDS, YPG, YPJ i la gent de la regió són sirians. Els kurds, àrabs, assiris, armenis, circasians i turcmenos que viuen al nord-est de Síria, independentment de la seva cultura o denominació, van dir: «Som part de Síria i la nostra base és la integritat de Síria». Ho van demostrar no només en les seves declaracions, sinó també en la seva pràctica. Així s’hauria d’apropar al règim sirià. Turquia diu: «he establert un exèrcit nacional de Síria». L’exèrcit que ha establert no accepta Síria, sinó que ha desenvolupat una nova Síria contra Síria. Amb aquestes bandes de mercenaris Turquia està construint la Síria que vol. Això és útil a la modernitat capitalista de l’OTAN. Turquia és membre de l’OTAN i totes aquestes bandes estan relacionades amb Turquia.

Marxa al cantó d’Afrin per exigir la llibertat d’Abdullah Ocallan. Font: ANF

Vol destruir el règim sirià amb aquestes bandes i establir una nova Síria. Síria ha de veure aquest fet. Turquia diu: «Marxaré sota el nom de «Primavera de la Pau» [nom amb el que ha estat batejada

l’actual ofensiva militar]. La sang corre des d’aquesta primavera. Els kurds, els àrabs, els circasians, els assiris, els turcmans i els armenis estan sent massacrats cada dia. Hi ha centenars de morts i ferits. Pobles i ciutats estan quedant en runes. Tot això ho fa amb bandes. Aquestes bandes ara pertanyen a l’Exèrcit turc. Turquia vol desenvolupar un nou horitzó otomà amb ells. Han arrossegat milions de sirians cap a Turquia. No només estan obtenint molts resultats contra Europa, sinó que els eduquen i organitzen perquè, quan estableixin una nova Síria, es basi en aquestes persones.

A més, constantment recluta bandes entre elles, establint una força militar. Duu a terme una guerra amb ells. Turquia és la que destrueix Síria. És per això que s’han fet alguns passos amb les FDS, la YPG i l’Administració autonòmica democràtica. Ja és massa tard, però és una bona decisió. Estem veient que serveix l’interès de tots els pobles.

Després dels atacs de l’Estat turc, especialment els kurds a la part d’Iraq, d’Iran i Europa es van alçar en rebel·lió. Els combatents també presenten una resistència històrica contra la tecnologia amb les seves armes lleugeres i la seva força de voluntat. Com valoreu el nivell de resistència?

Com he dit al principi, els kurds estan en una guerra per l’existència. Allà on els kurds es trobin, han de saber que l’Estat turc està portant a terme una guerra per destruir els kurds. Per no ser exterminats, els kurds haurien de fer tot el que puguin per la seva identitat, territori, cultura i llibertat. Haurien de fer tot el que puguin. Perquè tenen raó. La lluita que han desenvolupat no és només per als kurds, sinó per a tota la humanitat. Van salvar la humanitat d’una gran calamitat, ara la més gran calamitat és Erdoğan. Perquè Erdoğan és qui està al darrere d’ISIS i Al-Qaeda. Tothom ho sap. Els kurds resisteixen aquesta calamitat i paguen grans costos i patiments. La humanitat ha de veure-ho.

El que s’està fent als kurds no s’ha d’oblidar mai. Oblidar significa acceptar l’extermini. Crec que el poble kurd mai no ho oblidarà, exigirà responsabilitats.

La nostra gent de totes les parts, la nostra gent de fora del país és dempeus. Cuiden d’ells mateixos, del seu honor, del seu futur. Per tant, saludo i felicito a tots els nostres herois i heroïnes. Haurien de fer aquesta resistència encara més gran. Els kurds no haurien de reconèixer aquells que no reconeixen els kurds. Els kurds han de resistir en tots els sentits contra aquells que volen destruir els kurds. Aquest és el seu dret. Reconeixem les persones que ens reconeixen. Han de conèixer tothom que dóna suport obertament o encobertament a Turquia, que està fent massacres contra kurds, i aquests haurien de ser reconeguts com el seu enemic. El que s’està fent als kurds no s’ha d’oblidar mai. Oblidar significa acceptar l’extermini. Crec que el poble kurd mai no ho oblidarà, exigirà responsabilitats.

Funeral a Qamislo per combatents caiguts a Serekaniye. Font: ANF

Actualment, 14 partits han pres una decisió junts al Kurdistan iraquià i el seu Parlament ha pres una decisió. Trobo que aquestes decisions tenen ressò i envio la meva salutació i respecte. També haurien d’aplicar aquestes decisions a la pràctica. No han de romandre en paraules ni en paper. Per això han d’obrir completament la frontera de Rojava. Han de permetre que les persones que vulguin lluitar vagin a Rojava. No els han d’impedir. Han de proporcionar un suport material i moral als herois de Rojava en tots els aspectes. Això és el que cal fer. La joventut kurda a l’estranger s’ha de dirigir a Rojava. Qui hi pugui anar hauria d’anar-hi, qui no hi pot anar ha de desenvolupar la seva lluita contra els ocupants allà on es trobin. Ningú pot dir per què fas això? És el nostre dret. Perquè l’Estat turc feixista invasor vol eliminar tot el que té a veure amb allò kurd i el Kurdistan. Els kurds, la humanitat no ho accepten. Els kurds faran tot el que puguin per viure lliures. Aquest és el dret dels kurds.

Finalment, quin és el vostre missatge al poble kurd, als combatents kurds i als amics dels kurds?

En contra del pla d’ocupació de l’estat turc, la nostra gent a Bakur no hauria d’abandonar els seus pobles, cases o ciutats. Encara que morin, no han de marxar. Això és el que cal fer. Han de reomandre valents i determinats contra l’ocupació. Si ho fan així, els ocupants no poden seguir amb aquesta decisió. De moment volen anar davant les seus de l’HDP [coalició parlamentària d’esquerres i pro-kurda] i fer una declaració. Això és incorrecte. Els ocupants són conscients d’això i prenen precaucions. Estan bloquejant els edificis amb policia, el MIT [servei secret turc]i els seus homes. Estan impedint que la gent surti a reunir-se i fer declaracions. Qualsevol persona pot protestar al carrer, a la carretera. Si és així, es produirà un aixecament a totes les carreteres, carrers i pobles i els ocupants no poden controlar la situació. A qui bloquejaran, a qui arrestaran? No ho poden fer. El nostre poble pot destruir la seva persecució i opressió. Al desenvolupar una gran revolta com aquesta poden destruir el feixisme a Turquia. La nostra gent hauria de saber que, tret que el govern feixista AKP-MHP desaparegui, les massacres no tindran fi.

Actualment, tothom a Turquia hauria d’unir-se contra el feixisme independentment de la religió, denominació, cultura o poble.

Mai no acceptaran els kurds, no es relacionaran amb els kurds ni resoldran el problema. Quan aquest govern desaparegui, acceptaran els kurds i la qüestió kurda. En cas contrari, voldran eliminar els kurds. Per això, ataquen tot allò kurd. Els kurds viuran així sempre? Això és la mort, no la vida. Si els kurds s’alcen, potser paguen el preu, però si viuen així, la seva política serà destrossada. La nostra gent de Bakur hauria de fer això. Han d’alçar-se a tot arreu. Als seus carrers, carreteres, barris, pobles. On exerciran llavors el control els ocupants? Hi ha d’haver un canvi permanent en aquesta qüestió. Actualment, tothom a Turquia hauria d’unir-se contra el feixisme independentment de la religió, denominació, cultura o poble. Haurien de confluir al voltant d’una sèrie de punts. Poden basar-los en la democràcia, la justícia i la llibertat contra el feixisme. Qualsevol persona pot acceptar-los. Sobre aquesta base, poden resistir contra el feixisme.

Turquia utilitza tots els medis per a la guerra

Els que diuen: «Estic en contra del feixisme», «Sóc demòcrata», «Sóc socialista», «Estic del costat dels kurds» acabaran sent massacrats a Turquia. Si ara viuen és perquè els kurds lluiten. Si els massacren, ja no quedarà ningú. Tothom necessita veure aquesta veritat. L’Estat turc reclama ara  dur a terme aquesta guerra en nom dels pobles de Turquia. Em pregunto si els pobles de Turquia estan acceptant això o no? Això ho han d’aclarir. L’Estat turc està duent a terme aquesta guerra utilitzant els mitjans dels pobles a Turquia. Accepteu això o no? Actualment, la vida de tots els pobles de Turquia està enverinada. Perquè l’Estat turc gasta tots els recursos en la guerra. Amb aquests recursos està realitzant massacres contra els pobles.

Combatents a Serekaniye. Font: ANF

És per això que es viu una crisi econòmica. Em pregunto, acceptaran això si o no? En primer lloc, han d’aclarir això. O bé es rendiran al feixisme acceptant tot això i participaran en els seus crims, o bé s’hi posaran enfront i acabaran amb el feixisme juntament amb el poble kurd. No hi ha cap altra manera. Totes les parts del Kurdistan han de ser ben conscients que si Rojava no és compatible i la Resistència d’Honor [nom amb el que s’ha batejat la defensa contra la ocupació al Nord de Síria] no té èxit, seran massacrades les quatre parts del Kurdistan. L’Estat turc ha pres aquesta decisió. Diuen: podem fer-ho en la Tercera Guerra Mundial. «A la primera i segona guerra mundials, vam massacrar armenis, assiris, pontians i jueus, i en aquesta matarem els kurds», diuen.

Els kurds poden viure entre ells desacords i problemes, però han de treballar junts i cuidar-se en base a la qüestió nacional. Per tant, cal convocar una conferència urgent d’unitat nacional. Hi ha hagut apel·lacions al respecte, també hi donem suport. No s’ha de quedar en converses i no s’ha de postergar. Avui, el que és necessari per als kurds, més que pa, aire i aigua és la Conferència de la Unitat Nacional. Aquesta conferència necessita reunir-se urgentment i prendre decisions. Aleshores, la lluita dels kurds serà encara més forta. Els ocupants no poden dur a terme aquestes massacres contra els kurds, ningú pot desenvolupar els seus propis interessos a través dels kurds. No poden sacrificar els kurds pels seus interessos.

Els que representen la consciència de la humanitat es troben al costat dels kurds, resisteixen contra l’ocupació de l’Estat feixista turc, resisteixen contra els seus propis governs.

El Poble està lluitant arriscant pagar un preu molt alt

Ara mateix la premsa està difonent notícies al món, desenvolupant avaluacions sobre el terreny, expressant en definitiva la consciència de la humanitat. Això és bo. La premsa està creant un gran impacte en l’àmbit internacional, els Estats i els governs. Té el poder de canviar les seves decisions. Per tant, ho hem de veure i reforçar la premsa. La premsa pot mostrar la lluita que lliurem. Aquest és un servei per als pobles.

Els que representen la consciència de la humanitat es posen al costat dels kurds, s’oposen a l’ocupació de l’Estat feixista turc, s’oposen contra el seu propi govern. També és bo. Saludo i felicito tant la nostra gent com els amics del poble kurd.

Els que representen la consciència de la humanitat es troben al costat dels kurds, resisteixen contra l’ocupació de l’Estat feixista turc, resisteixen contra els seus propis governs. També és bo. Per tant, saludo i felicito tant la nostra gent com els amics del poble kurd.

Combatent a Serekaniye. Font: ANF

Si ara es desenvolupa aquesta Resistència d’Honor a tot arreu, l’Estat ocupant feixista turc no ho pot impedir. Volen fer que els kurds paguin un preu alt perquè tenen armes i amics secrets. Ells fan això, però la nostra gent, els combatents de FDS, YPG-YPJ, i els pobles del Nord-est de Síria lluiten amb un gran heroisme contra l’ocupació, les massacres i el feixisme. Tots diuen: ens enfrontarem al dolor i en pagarem el preu, no deixarem la nostra terra, el nostre poble, la nostra casa, no deixarem que treguin la dignitat sota els nostres peus. Per tant, els felicito i els saludo. Aquest és el camí correcte.

Els kurds obtindran resultats amb la resistència i la victòria de la resistència. Els kurds no tenen un altre camí que aquest. Si es va fer un altre camí, es servirà a altres. Seran sacrificats pels interessos d’Estats com els EUA i Rússia. Si caminen d’una manera decidida, valenta, ningú no pot trencar la seva voluntat, fer-los rendir o eliminar. Poden patir grans costos, un gran dolor, però resultarà en grans guanys. Com que els kurds entenen que l’Estat turc vol destruir Kurdistan i tot el que porti nom kurd, protegeixen Rojava i la Resistència de l’Honor. Protegir la Resistència d’Honor és protegir el propi jo. Per això s’enfronten per assumir tots els costos. Com a resultat, els kurds guanyaran. En conseqüència, els saludo una vegada més i els felicito per la seva resistència. Les FDS, YPG-YPJ, els pobles del nord-est de Síria, els kurds, els àrabs, els assiris, els circasians, els armenis, els turcmens, els pobles de totes les cultures i denominacions religioses, tots haurien de saber que estem amb ells del seu costat. Hi serem amb tots els nostres mitjans. Lluitarem, guanyarem. A partir d’aquests principis, els desitjo tots els èxits.

Entrevista realitzada per l’Agència de Notícies Firat, traduïda i editada per l’autor

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Vols que t'informem de les novetats de Catarsi Magazín?

Les dades personals s’utilitzaran per l’enviament d’informació i promocions. El responsable és Cultura 21, SCCL. L’usuari pot revocar el seu consentiment en qualsevol moment i exercir els drets que l’assisteixen mitjançant correu electrònic a [email protected]. Pot consultar aquí la política de privacitat.

Internacionalista

Comentaris

Entrevista a Cemil Bayık: «els kurds no haurien d’abandonar el seu país davant l’ocupació»

Notificacions
Notificació per rebre
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
LLEGIR COMENTARIS OCULTAR COMENTARIS

El segon número de Catarsi ja és aquí!

Amb la subscripció en paper t’enviem Catarsi a casa

Cerca a Catarsi

Aquest web fa servir cookies per a millorar l'experiència de l'usuari. Si continueu utilitzant aquest lloc, entenem que hi esteu d'acord.