Una catarsi necessària. Editorial

Som Catarsi un projecte de pensament crític que pretén contribuir al debat polític i a la reflexió de fons, la qual cosa permeti reforçar i fer avançar les idees i el discurs de l’esquerra. I ho farem des del marxisme i en català.

Una catarsi necessària. Editorial

Som Catarsi un projecte de pensament crític que pretén contribuir al debat polític i a la reflexió de fons, la qual cosa permeti reforçar i fer avançar les idees i el discurs de l’esquerra. I ho farem des del marxisme i en català.

Tothom deia Gramsci vol ser “llaurador de la història” i recollir-ne els fruits, però ningú està disposat a arromangar-se, tacar-se les mans, llençar l’adob i esperar. “Però es pot llaurar la terra sense haver llençat abans l’adob?”

Finalment estrenem la pàgina web. Si a finals de desembre vam presentar el projecte de Catarsi, avui podem dir que el format digital de la revista comença a caminar mentre treballem sense pausa perquè molt aviat tingueu a les vostres mans el primer número en paper. Ho fem, com hem dit sempre, de manera reposada, per poder pensar i reflexionar sense presses i compartir amb vosaltres els millors continguts possibles.


fira-literal
FIra Literal edició 2018

Catarsi és un projecte pensat i meditat que vol contribuir a omplir un buit que no ens podem permetre com a classe treballadora, el del pensament crític, l’anàlisi en profunditat i el debat que creix i construeix la mirada llarga. Vivim en temps on la immediatesa de la informació contrasta amb la seva mediatització, en un bombardeig constant de dades, notícies i missatges basats en mitges veritats, mentides i tergiversacions interessades. Vivim en un moment on els missatges curts i la volatilitat de les xarxes socials genera estats d’opinió basats en l’impuls, les baixes passions i l’adhesió acrítica. Catarsi neix amb la voluntat de passar de l’opinió al criteri, de l’adhesió a la crítica.

Catarsi és un projecte pensat i meditat que vol contribuir a omplir un buit que no ens podem permetre com a classe treballadora

Ho fem, ho farem, des de l’esquerra, la que qüestiona el món i la realitat, amb voluntat àmplia i integradora; des del marxisme, mètode d’anàlisi i proposta política per transformar la societat. I ho fem en català, perquè cada llengua és una manera de veure, entendre i interpretar el món i la realitat, i aquesta és la nostra. I des de la modesta aportació en català, ho fem també amb vocació internacional i internacionalista, amb col•laboracions amb persones i projectes d’arreu del món amb qui compartim un projecte d’emancipació del conjunt de la humanitat.

Catarsi neix amb la voluntat de passar de l’opinió al criteri, de l’adhesió a la crítica

Sovint diem que venim de la derrota de les esquerres, una derrota llarga i constant de la classe treballadora i de la humanitat. Sabem on som i intuïm on volem anar, però ens cal desemboirar el camí per avançar. La tasca, no cal dir-ho, no és fàcil. La situació de l’esquerra d’ençà la desintegració del camp socialista el 1991, i les seves conseqüències materials i intel•lectuals ja la coneixeu de ben segur, de tants cops com ha estat repetida. No es tracta d’enganyar ningú: la cosa va per a llarg —el vell talp, l’anomenava Marx— i tothom, com deia Gramsci, vol ser “llaurador de la història” i recollir els fruits, però ningú està disposat a arromangar-se, tacar-se les mans, llençar l’adob i esperar. “Però es pot llaurar la terra sense haver llençat abans l’adob?”, es preguntava el filòsof italià. A això, i no a una altra cosa, hem vingut.

Ponència A qui li fa por el femenisme? amb Mari Luz Esteban, Isabel Benítez i Stella Magliani-Belkacem al Catarsi Congrés el passat 14 de desembre

Innovar per transformar, amb diversitat de formats, amplitud de mires, amb profunditat i rigor. Al servei de la classe treballadora en el moment històric, com a eina per començar el procés catàrtic, aquell que Gramsci definia com el que coincideix amb la cadena de síntesi que es deriva del desenvolupament dialèctic. És ara, i som tots i totes nosaltres, transformar i transformar-nos per trencar la subordinació, cobrar la iniciativa històrica que ens correspon i disputar el poder.

Fins a la victòria sempre!

Compartició en facebook
Compartició en twitter
Compartició en whatsapp
Compartició en telegram
Compartició en email

Vols que t'informem de les novetats de Catarsi Magazín?

Les dades personals s’utilitzaran per l’enviament d’informació i promocions. El responsable és Cultura 21, SCCL. L’usuari pot revocar el seu consentiment en qualsevol moment i exercir els drets que l’assisteixen mitjançant correu electrònic a [email protected]. Pot consultar aquí la política de privacitat.

El consell de redacció de Catarsi està format per Xavier Monge, Arnau Carné, Núria Gibert i Nil Saladich.

Comentaris

Una catarsi necessària. Editorial

Deixeu un comentari

El nou número de Catarsi ja és aquí!

Subscriu-te ara i te l'enviem a casa!

El nou número ‘D’allò personal a allò polític’ ja és aquí! Més de deu articles, infografies i dossiers de reflexió sobre la lluita feminista a casa nostra i al món! 

Aquest web fa servir cookies per a millorar l'experiència de l'usuari. Si continueu utilitzant aquest lloc, entenem que hi esteu d'acord.