30 de Gener, vaga general a Euskal Herria: per què i com

La plataforma convocant, on hi figuren els sindicats ELA, LAB, ESK, Steilas, EHNE, Etxalde i Hiru, ha rebut el suport del sindicat CNT així com moviments socials impulsats per organitzacions juvenils, feministes, ecologistes o de pensionistes.

30 de Gener, vaga general a Euskal Herria: per què i com

La plataforma convocant, on hi figuren els sindicats ELA, LAB, ESK, Steilas, EHNE, Etxalde i Hiru, ha rebut el suport del sindicat CNT així com moviments socials impulsats per organitzacions juvenils, feministes, ecologistes o de pensionistes.

La Carta de Drets Socials d’Euskal Herria convoca vaga general el 30 de gener per a les comunitats autònomes del País Basc i Navarra. Aquesta plataforma agrupa els sindicats ELA, LAB, ESK, Steilas, EHNE, Etxalde i Hiru, a aquesta vaga també s’adhereix el sindicat CNT, així com moviments socials impulsats per organitzacions juvenils, feministes, ecologistes o de pensionistes. Aquestes organitzacions sindicals i moviments socials agrupen a centenars de milers de militants d’Euskalerria.

La dinàmica de mobilització de les pensionistes ha permès unir diferents reivindicacions que tenen un fil conductor clar

Els motius de la convocatòria recullen reivindicacions del moviment de pensionistes i altres dirigides a un canvi de rumb en la política laboral i social per a aconseguir «pensions, salaris i vida digna».

Aquesta convocatòria de vaga general es va anunciar el passat 23 d’octubre de 2019, és a dir molt abans que estigués conformat cap govern a l’Estat, ni tan sols celebrades les últimes eleccions. La dinàmica de mobilització de les pensionistes que han estat empenyent, també a la majoria sindical i de militància social basca, ha permès unir diferents reivindicacions que tenen un fil conductor clar: impulsar un canvi de política econòmica per a la redistribució de renda i riquesa, així com una defensa ferma de la igualtat de gènere i sostenibilitat de les condicions de treball i vida.

Què es demana amb la vaga general?

Les principals reivindicacions se centren en aconseguir un salari mínim de 1.200 euros mensuals, jornada laboral màxima de 35 hores setmanals i mínima de 20 hores en jornades parcials, garantia de subrogació en l’ocupació subcontractada o mesures reals contra la bretxa salarial, la salut laboral o l’eliminació de formes contractuals precaritzadores, a més de garantir la ultractivitat indefinida dels convenis i la prioritat aplicativa territorial sobre els estatals, permetent només millorar les condicions en els àmbits inferiors. Aquestes reivindicacions van dirigides tant a les patronals Confebask i CEN, com als governs basc, de navarresa i de l’estat en tant poden aplicar-lo en els seus propis àmbits de gestió.

Foto: Flickr – LAB Sindikatua

En relació a les pensions, que és competència estatal, es planteja tornar a l’edat de jubilació de 65 anys i prendre els últims 15 anys per al càlcul, previ a la reforma de 2011, pujar-les amb l’IPC i establir una pensió mínima de 1.080 euros, podent els governs basc i de Navarra complementar les pensions mínimes. Per a aquests governs concretament es dirigeixen les reivindicacions de cobertura universal de les persones en situació de dependència o l’establiment de la RGI i RG en el 100% del SMI, amb un augment del 50% del SMI per al cas de les unitats convencionals de dues persones i d’un 50% addicional per a les de 3 o més components. Tot l’anterior amb l’objectiu de configurar un marc basc de relacions laborals i de protecció social més garantista.

Una aplicació de totes aquestes mesures, no solament suposaria una millora realment important en les condicions de treball i vida sinó que suposen uns objectius de lluita de referència imprescindibles

Totes aquestes reivindicacions ho han estat també de l’esquerra parlamentària basca en els últims anys, objectius tant per al sector privat, com per al sector públic i subcontractat, mentre les patronals i governs basc, navarrès o espanyol s’hi han oposat.

Una aplicació de totes aquestes mesures, no solament suposaria una millora realment important en les condicions de treball i vida de les persones treballadores i pensionistes en els territoris on es convoca la vaga, sinó que avui dia suposen uns objectius de lluita de referència imprescindibles i possibles per a altres territoris de l’estat.

Foto: Kaos en la red

Amb aquesta vaga general, les organitzacions convocants presenten les seves reivindicacions als diferents governs, en funció de les diferents competències per a influir en elles, a més, quant a les parts destinatàries, inclou també a les patronals Confebask i CEN per a la signatura de quatre acords de matèries concretes en format d’Acord Interprofessional d’aplicació obligatòria, a diferència dels acords derivats del diàleg social per a la negociació col·lectiva que no ho són, i que supleixi la impossibilitat legislativa basca en el sector privat: salari mínim de 1.200 euros, jornada de 35 hores i mínima de 20 hores a temps parcial, dret de subrogació per al personal de les subcontractes i mesures concretes per a acabar amb la bretxa salarial que sofreixen les dones.

Renovació sindical per a la vaga general

La vaga general no solament planteja elements nous, de renovació sindical en els continguts reivindicats amb la incorporació i la defensa dels salaris en totes les seves dimensions incloses les pensions, sinó també amb la incorporació al procés organitzatiu com a aliança social a moviments pensionistes, feministes i juvenils, aprofundint aquesta dinàmica impulsada en les anteriors sis vagues generals convocades en context de crisi del cicle 2009-2013, les vagues feministes de 2018 i 2019 o la recent vaga del sector del metall de Bizkaia del 2019.

Per a aquesta vaga general s’han creat més de 170 comitès de vaga en pobles i ciutats del país, com en els barris de les principals capitals

El cicle de vagues generals post-crisi obert per les vagues feministes i en defensa del clima, aprofundeix l’aliança entre moviments sindicals i socials.

Per a aquesta vaga general s’han creat més de 170 comitès de vaga en pobles i ciutats del país, així com en els barris de les principals capitals -Bilbo, Gasteiz, Donosti i Irunea- i en els principals pobles i ciutats de les comarques, amb l’objectiu de realitzar els preparatius per a la jornada de vaga i difondre-la per tot el territori. De la mateixa manera, les organitzacions sindicals han realitzat successives reunions amb les seves militàncies per a impulsar la vaga, arribant a adherir-se a la mateixa més de 1.200 empreses i administracions.

Al seu torn, aquesta vaga general del 30 de gener ha rebut múltiples suports d’organitzacions sindicals i socials fora de l’àmbit basc de convocatòria, generant al seu torn una dinàmica d’oportunitat de treball sindical en comú i mobilització de suport a les reivindicacions plantejades a Euskalerria.

Foto: Kaosenlared

És el cas de Catalunya on els sindicats CGT, CNT, Solidaritat Obrera, COS, IAC i Cobas que agrupen desenes de milers de militants, han cridat a iniciar un cicle de lluita en comú començant amb el suport a aquesta vaga general, promovent dues concentracions a Barcelona. També en altres ciutats de l’estat s’han convocat concentracions i manifestacions de suport amb participació del moviment de pensionistes, com en el País Valencià -València- (Intersindical, CGT, CNT), Galícia (CIG), Aragó -Saragossa- (OSTA, CGT, CNT), Astúries -Oviedo i Gijón- (CSI, CGT, Suatea, CNT), Andalusia -Sevilla, Granada, Màlaga- (SAT, CGT, CNT, USTEA, Cobas i partits d’esquerres) o Madrid (Plataformes de pensionistes, CGT, CNT, Cobas i partits d’esquerres). A més, al voltant de 200 militants sindicals de diferents organitzacions de tot l’estat han signat un manifest promogut per la plataforma Sindicalistas de Izquierda en suport a aquesta vaga general.

Article originalment publicat a El Salto
Foto de portada: Kaosenlared
Compartició en facebook
Compartició en twitter
Compartició en whatsapp
Compartició en telegram
Compartició en email

Vols que t'informem de les novetats de Catarsi Magazín?

Les dades personals s’utilitzaran per l’enviament d’informació i promocions. El responsable és Cultura 21, SCCL. L’usuari pot revocar el seu consentiment en qualsevol moment i exercir els drets que l’assisteixen mitjançant correu electrònic a [email protected]. Pot consultar aquí la política de privacitat.

Comentaris

30 de Gener, vaga general a Euskal Herria: per què i com

Deixeu un comentari

[bookmark]
Compartició en facebook
Compartició en twitter
Compartició en whatsapp
Compartició en telegram
Compartició en email
Compartició en facebook
Compartició en twitter
Compartició en whatsapp
Compartició en telegram
Compartició en email

El nou número de Catarsi ja és aquí!

Subscriu-te ara i te l'enviem a casa!

El nou número ‘D’allò personal a allò polític’ ja és aquí! Més de deu articles, infografies i dossiers de reflexió sobre la lluita feminista a casa nostra i al món! 

Aquest web fa servir cookies per a millorar l'experiència de l'usuari. Si continueu utilitzant aquest lloc, entenem que hi esteu d'acord.