Search
Close this search box.

Preparant la vaga revolucionària

Recuperem un escrit del pedagog just abans d'una nova jornada de vaga general

Preparant la vaga revolucionària

Recuperem un escrit del pedagog just abans d'una nova jornada de vaga general

Article publicat a La huelga general, any 2, número 11, 25/01/1903

L’experiència, el nostre millor mestre, ens ha demostrat sobradament que si en alguns casos els treballadors van poder millorar una mica la seva condició, servint-se de l’única arma que tenen, la vaga, no podran emancipar-se del salari, el seu màxim jou opressor, recorrent a aquesta pacíficament.

En efecte, per moltes vagues que es facin, i per moltes reclamacions que es presentin, mai no deixaran de trobar-se davant del dilema següent: o bé els patrons veuen la possibilitat de rescabalar-se de l’avantatge que se’ls sol·licita, i en aquest cas cedeixen més o menys aviat, o bé temen que el fet d’accedir els portarà massa lluny, i aleshores no cedeixen, i la fam i les arbitrarietats governamentals s’encarreguen de sotmetre els reclamants.

Si succeeix el primer, l’obrer no haurà guanyat res, tot i que de moment li sembli el contrari, ja que l’augment que fatalment sofreixen els articles de primera necessitat farà que l’assalariat es trobi en una situació tan miserable tant després com abans de la victòria. Quan ha succeït el segon, quan el treballador ha tingut consciència de la seva debilitat davant la fam, de la policia brutal, de la guàrdia assassina, dels jutges parcials i de les presons inhumanes, és quan ha nascut la idea de la vaga general.

Vaga general significa acció comuna, instantània, de tots els treballadors, no per demanar aquestes o aquelles millores als amos, sinó per suprimir els amos

Però molts vaguistes van a la vaga general com els republicans acudeixen als banquets de l’11 de febrer, creient que n’hi ha d’haver prou amb el simple fet per anorrear els enemics. Ens hem de posar en guàrdia contra aquest error.

Passarien trenta anys fent vagues generals com les que s’han fet fins ara, i ens trobaríem tan lluny de l’emancipació social com tan lluny es troben els republicans de conquerir la república a força de banquets repetits.

Vaga general significa acció comuna, instantània, de tots els treballadors, no per demanar aquestes o aquelles millores als amos, sinó per suprimir els amos, canviant el règim del salari, que ha de ser injust i explotador sempre, per un règim de solidaritat i benestar general. És això el que significa la vaga general.

Font: Wikipedia

Així ho havien entès alguns fabricants d’una ciutat veïna de Barcelona, que, en esclatar la vaga general de febrer, es van reunir atemorits per oferir als seus obrers totes les millores que els havien negat fins aquell dia i per proposar-los millors garanties per al futur, doncs ja es veien a venir les seves fàbriques preses per les flames i finalitzat el seu regne d’explotació.

Seria millor no fer vaga general si aquesta ha de ser pacífica, i preferible no fer-la revolucionària si ens haguéssim d’acontentar amb cremar edificis i amb prendre represàlies en contra dels nostres botxins. No, estimats companys. S’ha de picar més alt.

Que cada obrer conscient estudiï en si mateix el que podria ser una societat sense amos, autoritats ni diner; que canviï les seves impressions amb els seus companys a les societats de resistència, i que aquestes influeixin en les federacions perquè es discuteixi l’assumpte de la vaga general. Que s’arribi a un acord pel mode de producció, de canvi i de repartiment dels productes per a l’endemà de la vaga general, i la resta, és a dir, els mitjans per fer victoriosa la vaga revolucionària, ja serà cosa de bufar i fer ampolles.

Fragment recollit en el llibre Qui pot comprar o vendre el cel, la força de treball o l’escalfor de la terra? (Tigre de Paper, 2016)
Foto de portada: Wikimedia Commons – Literat Tours

Vols que t'informem de les novetats de Catarsi Magazín?

Les dades personals s’utilitzaran per l’enviament d’informació i promocions. El responsable és Cultura 21, SCCL. L’usuari pot revocar el seu consentiment en qualsevol moment i exercir els drets que l’assisteixen mitjançant correu electrònic a [email protected]. Pot consultar aquí la política de privacitat.

Pedagog i pensador anarquista

Comentaris

Preparant la vaga revolucionària

Feu un comentari

El nou número de Catarsi ja és aquí!

Subscriu-te ara i te l'enviem a casa!

Cataris-blau