Ordo Iuris: la ment pensant darrere l’extrema dreta europea

Darrerament hem vist com s'han promulgat polítiques antiavortistes i LGTBIfòbiques a països com Polònia, Hongria i Romania. Darrere de totes elles s'hi totes elles s'hi troba una mateixa organització, Ordo Ouris, una fundació cabdal per a l'extrema dreta en el seu objectiu de transformar la seva ideologia fonamentalista en polítiques que atempten contra els drets fonamentals.

Ordo Iuris: la ment pensant darrere l’extrema dreta europea

Darrerament hem vist com s'han promulgat polítiques antiavortistes i LGTBIfòbiques a països com Polònia, Hongria i Romania. Darrere de totes elles s'hi totes elles s'hi troba una mateixa organització, Ordo Ouris, una fundació cabdal per a l'extrema dreta en el seu objectiu de transformar la seva ideologia fonamentalista en polítiques que atempten contra els drets fonamentals.

«Ens esforçarem perquè fins i tot en els casos d’embarassos molt difícils, quan un nen sigui condemnat a mort o neixi greument deformat, acabin en part, de manera que el nen pugui ser batejat, enterrat i tingui un nom». Aquestes paraules van ser pronunciades per Jarosław Kaczyński, president del partit d’ultradreta polonès Prawo i Sprawiedliwość (Llei i Justícia), en defensa de la reforma de la llei de l’avortament proposada l’any 2016.

Amb aquesta proposta de reforma es criminalitzava l’avortament pràcticament en la seva totalitat, fins i tot en casos de violació o incest, deixant com a única excepció quan la vida de la dona corria perill. Aquesta iniciativa per introduir canvis en la llei de l’avortament, que no va acabar prosperant, no va ser promoguda per Llei i Justícia o el govern polonès sinó que sorgia d’una fundació anomenada Ordo Iuris (ordre jurídic en llatí).

Però què és Ordo Iuris?

L’Institut de Cultura Legal Ordo Iuris es va crear l’any 2013 gràcies a una donació provinent de l’Associació per la Cultura Cristiana Pare Piotr Skarga, una entitat inspirada en la xarxa de catòlics fonamentalistes Tradició, Família i Propietat (TFP) fundada a Brasil durant els anys 60 la qual va estar presumptament involucrada en l’intent d’assassinat del Papa Juan Pau II l’any 1984.

Es presenta com una organització legal independent que agrupa acadèmics i juristes amb l’objectiu de promoure una cultura legal basada en el respecte als drets humans i la dignitat humana. Tanmateix, darrere aquesta màscara formal s’hi amaga una organització ultra-conservadora que utilitza processos legals per erosionar determinats drets humans i té en el seu punt de mira col·lectius feministes, LGBTI i de persones migrades i racialitzades.

El seu principal camp de batalla, i el motiu pel qual han esdevingut significativament influents en el panorama polític polonès, ha estat la reforma de la llei de l’avortament. Com hem comentat anteriorment, l’any 2016 aquest grup va intentar introduir uns canvis legislatius que finalment no van prosperar gràcies a les protestes massives conegudes com «Protestes Negres». Malgrat això, aquest precedent va servir per a què un grup de parlamentaris del partit d’extrema dreta Llei i Justícia requerissin que el Tribunal Constitucional polonès es pronunciés sobre la constitucionalitat de la llei de l’avortament, fet que va desembocar l’any 2020 en la virtual abolició del procediment a Polònia.

Darrerament, però, és el col·lectiu LGTBI el que ha patit les pràctiques fonamentalistes d’aquest grup ultraconservador. A través del partit Llei i Justícia han aprovat una resolució a diversos municipis de Polònia «en defensa de la família tradicional i natural» i en contra dels drets LGTBI. A més, des del Ministeri d’Educació polonès han iniciat una campanya per acabar amb un model d’educació sexual que ells consideren «altament controvertit» que promou tendències homosexuals i feministes.

Aquest tipus de polítiques públiques ens són cada cop més familiars. Darrerament n’hem vist exemples a Hongria, on es va prohibir la «promoció de l’homosexualitat entre els joves», o a Romania, on el govern està en tràmits per aprovar una llei que equipara la pedofília amb l’homosexualitat i la transsexualitat i pretén «protegir als menors de la propaganda LGTBI».

Foto: Flickr – Sejm RP

Que aquestes polítiques ultraconservadores es repliquin en països amb governs d’extrema dreta i mitjançant unes fórmules legals pràcticament calcades a la polonesa no és un fet aleatori. Aquesta realitat respon al que segurament és el potencial més perillós d’Ordo Iuris, la seva capacitat de teixir xarxa entre les diverses organitzacions generadores de pensament ultraconservador d’arreu d’Europa.

Aquesta xarxa s’ha anat generant gràcies a Agenda Europe, una cimera anual promoguda inicialment per antiavortistes europeus i estatunidencs. Aquest espai va començar sent un punt de trobada per a organitzacions ultraconservadores per tal de compartir «estratègies dins el moviment pro-vida d’Europa». Amb el temps, però, ha evolucionat ampliant les temàtiques a tractar i augmentant l’ambició dels grups que hi participen.

Per a Ordo Iuris haver participat d’aquestes cimeres li ha permès ampliar el seu rang d’influència més enllà de l’est d’Europa i ara mateix té presència com a lobby a la Unió Europea i està obrint sucursals de l’organització en diversos països de l’Europa Occidental de forma molt silenciosa però decidida.

És evident que el creixement d’organitzacions dedicades a refinar la ideologia que mou als diferents partits d’extrema dreta és una amenaça que cal adreçar amb la màxima urgència des del marc de les esquerres transformadores europees, però ho és més si es té en compte que gran part del creixement d’aquests grups es deu a la inacció que les institucions europees han mostrat vers les reiterades violacions de drets fonamentals comeses per estats membres de la Unió Europea.

Per tant, és imperant que les esquerres teixeixin una estratègia comuna a nivell europeu que englobi l’antifeixisme en tres nivells. Primerament, a nivell de carrer, participant d’aquelles entitats socials que tenen un impacte directe en la realitat de la ciutadania i, alhora, assenyalant i desemmascarant el feixisme i les seves fal·làcies des de la proximitat. En segon lloc, des de l’àmbit acadèmic, apostant per la creació i l’empoderament de think tanks d’esquerres que combatin a nivell normatiu i empíric els discursos d’odi populistes que usa l’extrema dreta per créixer. En tercer lloc, des de l’àmbit de les institucions, però no des d’unes institucions europees que s’han mostrat reiteradament impassibles i inefectives davant l’auge de l’ultradreta, sinó des d’aquelles institucions que són més pròximes a la població i tenen un potencial transformador major, és a dir, des del municipalisme. L’àmbit local ha estat molt poc utilitzat per promoure polítiques marcadament antifeixistes però és on resideix una major capacitat per implementar-les.

Ara bé, on s’ha de produir el major canvi és a les nostres ments. Hem d’abandonar aquell imaginari col·lectiu àmpliament acceptat durant dècades que ens diu que els feixistes són persones amb un nivell intel·lectual molt baix com les que ens venen en la majoria de pel·lícules o sèries de televisió. Res més lluny de la realitat, els militants d’extrema dreta cada cop estan més ben formats, més ben organitzats i es camuflen millor dins el panorama polític actual. Ordo Iuris n’és l’exemple més clar, però no l’únic.

Cada cop sorgiran més centres de pensament, universitats i mitjans de comunicació dedicats a teoritzar i difondre la ideologia fonamentalista de la ultradreta europea i sols des d’una estratègia antifeixista comuna i unitària se’ls aconseguirà frenar. De no fer-ho ens exposem a permetre que la voràgine d’odi i destrucció física que s’ha iniciat arreu d’Europa vers a col·lectius feministes, LGTBI i de persones racialitzades s’acabi legitimant i passi a esdevenir un dels problemes més greus de la nostra generació.

Foto de portada: pxhere.com
Compartició en facebook
Compartició en twitter
Compartició en whatsapp
Compartició en telegram
Compartició en email

Vols que t'informem de les novetats de Catarsi Magazín?

Les dades personals s’utilitzaran per l’enviament d’informació i promocions. El responsable és Cultura 21, SCCL. L’usuari pot revocar el seu consentiment en qualsevol moment i exercir els drets que l’assisteixen mitjançant correu electrònic a [email protected]. Pot consultar aquí la política de privacitat.

Economista i estudiant de Ciències Polítiques. Militant de Jovent Republicà, participa d'espais com UCFR o l'Espai Jove de Memòria Històrica Rasprava.

Comentaris

Ordo Iuris: la ment pensant darrere l’extrema dreta europea

Deixeu un comentari

[bookmark]
Compartició en facebook
Compartició en twitter
Compartició en whatsapp
Compartició en telegram
Compartició en email
Compartició en facebook
Compartició en twitter
Compartició en whatsapp
Compartició en telegram
Compartició en email

El nou número de Catarsi ja és aquí!

Subscriu-te ara i te l'enviem a casa!

El nou número ‘D’allò personal a allò polític’ ja és aquí! Més de deu articles, infografies i dossiers de reflexió sobre la lluita feminista a casa nostra i al món! 

Aquest web fa servir cookies per a millorar l'experiència de l'usuari. Si continueu utilitzant aquest lloc, entenem que hi esteu d'acord.