Sylvia Pankhurst (1882-1960)

A Sylvia Pankhurst se la defineix com una de les gegants polítiques del segle XX. Filla de la sufragista Emmeline Pankhurst i companya de militància de Rosa Luxemburg, va quedar definitivament inspirada per una conferència d’Eleanor Marx en 1896 i va dedicar tota la seua vida al triomf del socialisme i el feminisme i a «fer del futur un lloc que vulguem visitar».

Sylvia Pankhurst (1882-1960)

A Sylvia Pankhurst se la defineix com una de les gegants polítiques del segle XX. Filla de la sufragista Emmeline Pankhurst i companya de militància de Rosa Luxemburg, va quedar definitivament inspirada per una conferència d’Eleanor Marx en 1896 i va dedicar tota la seua vida al triomf del socialisme i el feminisme i a «fer del futur un lloc que vulguem visitar».

Va nàixer a Manchester la primavera de 1882 en una família radical, feminista i socialista: era filla de Richard Marsden (jurista d’idees republicanes i socialistes i amic de John Stuart Mill) i d’Emmeline Pankhurst (fundadora de la Women’s Social and Political Union, WSPU, l’organització més coneguda del feminisme i el sufragisme britànic d’inicis del segle XX). Junt a la seua vocació per l’art, Sylvia es va implicar des de la seua joventut en l’WSPU i va passar per la presó més d’una desena de vegades, per les accions i mobilitzacions que realitzaven des de la lluita pel sufragi universal.

Sylvia Pankhurst també coneixia els entorns socialistes per l’activitat política dels seus pares a l’Independent Labour Party (futur Partit Laborista) i es va iniciar en la doble militància, pel que va desenvolupar una gran capacitat per treballar amb dones mentre impulsava la creació d’estructures per abordar els problemes socials derivats de les conseqüències del capitalisme. Per això prompte es van fer evidents les diferències ideològiques i estratègiques amb la WSPU, ja que Sylvia considerava que els drets femenins havien de confluir amb els de la classe treballadora perquè compartien l’exclusió dels drets democràtics elementals.

Sylvia Pankurst, Federica Montseny i Lousie Michel| Autor: Münster Studio

Amb la fundació de l’East London Federation of Suffragettes (ELFS), va fer campanya no només pel vot femení sinó per la sindicació de les dones treballadores, la cura de xiquets i xiquetes, la igualtat de salari i la major participació i control de les dones treballadores en la societat. En l’ELFS també participaven homes i s’unien amb els sindicats obrers o contra la repressió del govern britànic a Irlanda, entre altres. De fet, Sylvia Pankhurst va protestar contra l’aprovació britànica del vot femení per a les dones de 30 anys l’any 1918 pel seu caràcter limitat i excloent cap a les dones més pobres i joves.

Pacifista durant la Gran Guerra i internacionalista convençuda, va donar suport a la Revolució Russa de 1917 i va ser una gran defensora dels soviets, ja que per a ella eren «la forma de govern més democràtica fins ara establerta». També va formar part de diferents organitzacions obreres com la Workers’ Socialist Federation (WSF, posteriorment FSM), on va exigir que les dones foren part integral de l’organització. Com a exemple, va insistir en que les organitzacions locals anomenades «Consells de Treballadors i Soldats» (a imitació dels soviets) havien de dir-se «Consells de Treballadors, Soldats i Mestresses de casa». A més, destaca la seua participació en la fundació del Communist Party of Great Britain (CPGB) i el seu debat epistolar amb Lenin sobre el parlamentarisme i l’estratègia comunista, que va inspirar el text L’esquerranisme, malaltia infantil del comunisme escrit pel líder bolxevic l’any 1920.

Durant els anys trenta, Sylvia Pankhurst va donar suport a la II República espanyola i a la resistència antinazi i antifeixista, així com als moviments anticolonials etíops front la invasió de la Itàlia feixista l’any 1935. De fet, el seu interès per Etiòpia va marcar profundament la seua trajectòria vital: fins i tot es va traslladar a la seua capital, des d’on va engegar nous projectes polítics contra l’imperialisme i on va ser soterrada a la seua mort l’any 1960.

Vols que t'informem de les novetats de Catarsi Magazín?

Les dades personals s’utilitzaran per l’enviament d’informació i promocions. El responsable és Cultura 21, SCCL. L’usuari pot revocar el seu consentiment en qualsevol moment i exercir els drets que l’assisteixen mitjançant correu electrònic a [email protected]. Pot consultar aquí la política de privacitat.

Historiadora i militant d'Arada Memòria i La Fènix Universitat Popular

Comentaris

Sylvia Pankhurst (1882-1960)

Deixeu un comentari

El nou número de Catarsi ja és aquí!

Subscriu-te ara i te l'enviem a casa!

Aquest web fa servir cookies per a millorar l'experiència de l'usuari. Si continueu utilitzant aquest lloc, entenem que hi esteu d'acord.