El retorn de la socialdemocràcia britànica

A menys d'un mes de les eleccions al Regne Unit, com s'hi presenta el Partit Laborista després del seu Congrés a Brighton?

El retorn de la socialdemocràcia britànica

El retorn de la socialdemocràcia britànica

  • Guarda't l'article

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Necessites estar registrada per poder guardar articles

A menys d'un mes de les eleccions al Regne Unit, com s'hi presenta el Partit Laborista després del seu Congrés a Brighton?
  • Guarda't l'article

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Necessites estar registrada per poder guardar articles

Amb prou feines havia començat el Congrés del Partit Laborista, a la ciutat costanera de Brighton, que va esclatar la notícia que el Tribunal Suprem havia declarat inconstitucional la suspensió del Parlament per Boris Johnson. De seguida va sortir a l’escenari el president del Partit, Jeremy Corbyn, i exigí la dimissió de Johnson. Aplaudiments eixordadors a la sala.

Hi han vingut en total 12.000 persones, com a delegats del Congrés, de cinc dies de durada, o com a visitants de l’atapeït festival polític i cultural. L’ambient és d’excitació, entre altres coses per l’amenaçadora qüestió del Brexit, però també és combatiu: ningú no dubta d’un pròxim govern laborista.

Enmig de l’ensulsiada de la socialdemocràcia europea, aquell partit que s’havia empescat primer la «tercera via» reviscolava novament.

Ara fa quatre anys que Jeremy Corbyn, vent en popa amb l’organització Momentum, va ser escollit president del Partit i fins i tot superà una qüestió de confiança. A les darreres eleccions, gràcies a la seva campanya, el laborisme en va sortir sorprenentment reforçat. Els molts militants nous i joves van donar suport al vell esquerrà i es va arribar a una entesa entre els qui volien superar per fi la «tercera via» de Blair i els nous, per als quals trenta anys de neoliberalisme havien estat massa. Enmig de l’ensulsiada de la socialdemocràcia europea, aquell partit que s’havia empescat primer la «tercera via» reviscolava novament.

Font: Wikipedia

Una part de l’èxit és la força dels nous membres. Mentre el grup parlamentari continua dominat per una colla d’escarxofats a la cadira des de fa anys i panys i l’antiga ala dreta (alguns fins i tot han abandonat el Partit com a senyal de protesta), al Congrés també s’hi veu gent normal de classe obrera. I això es coneix. Representen sense gaires floritures els seus interessos: una jornada laboral més curta, el dret de cures durant la vellesa, la protecció per l’estat, la reversió de les privatitzacions, un Green New Deal amb feines noves, verdes i sense emissions per l’any 2030. Aquesta data ha estat intensament discutida amb els sindicats durant el Congrés.

Mentre que alguns insisteixen en la claredat, el Congrés es posa d’acord en la forma: segons el laborisme, la gent ha de tornar a votar sobre un acord per al Brexit.

Però s’imposa el seny, com es podria dir. I s’hi troba una entesa considerable entre el moviment contra el canvi climàtic i els sindicats. A la vegada que, durant el festival, Momentum ofereix tallers de campanya sense aturar. Tot per la fèrria voluntat de transformar realment el país. Per a la majoria, no per a uns pocs, com sempre es diu. 

Als mitjans de comunicació, es destaca sobretot la divisió del laborisme en la qüestió del Brexit. I, efectivament, els votants laboristes no tenen una posició comuna sobre la qüestió, també depèn de la regió on hom viu i de com hagi estat afectada la indústria pròpia. Hom és especialment euroescèptic a les regions desindustrialitzades. I el laborisme ha de gestionar aquesta contradicció. Mentre que alguns insisteixen en la claredat, el Congrés es posa d’acord en la forma: segons el laborisme, la gent ha de tornar a votar sobre un acord per al Brexit. Massa sovint això s’interpreta com a feblesa o indecisió. En realitat, però, el contingut de fons del Congrés és: aquesta qüestió no ens pot escindir.

Font: Wikipedia – Gerry Knight

El fet de plantejar una disjuntiva a la gent és un pla realista. Com també ho és el Green New Deal. Bona part d’això sona a un futur llunyà i és segur que el laborisme s’haurà de mostrar als mitjans de comunicació al costat dels Tories, un partit furibundament pro Brexit, i dels liberaldemòcrates, Remainers, i haurà de gestionar les contradiccions del Brexit. O haurà de tornar a bastir les seves pròpies esferes públiques, com va aconseguir Corbyn per primer cop poc abans de la seva elecció, mobilitzant milers de persones. 

Després de fortes retallades socials, això seria una gran cosa per a la gent del país. Si el laborisme aconseguís aplicar la meitat de les polítiques aprovades, seria un ajut immens per als més febles. Certament, les condicions estructurals són difícils, com cal suposar, però, a Brighton, el factor subjectiu, la voluntat, la concentració, s’hi podia sentir a cada moment.

Article originalment publicat a la revista Wiener Tagebuch
Traducció de Daniel Escribano
Foto de portada: Flickr – Stopwar

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Vols que t'informem de les novetats de Catarsi Magazín?

Les dades personals s’utilitzaran per l’enviament d’informació i promocions. El responsable és Cultura 21, SCCL. L’usuari pot revocar el seu consentiment en qualsevol moment i exercir els drets que l’assisteixen mitjançant correu electrònic a [email protected]. Pot consultar aquí la política de privacitat.

Redactora en cap a Jacobin Deutschland

Comentaris

El retorn de la socialdemocràcia britànica

Notificacions
Notificació per rebre
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
LLEGIR COMENTARIS OCULTAR COMENTARIS

El segon número de Catarsi ja és aquí!

Amb la subscripció en paper t’enviem Catarsi a casa

Cerca a Catarsi

Aquest web fa servir cookies per a millorar l'experiència de l'usuari. Si continueu utilitzant aquest lloc, entenem que hi esteu d'acord.