Search
Close this search box.

El poder dual

Actualment som en una mena d’atzucac polític i social, on ningú sembla tenir clar cap on s’ha d’anar. Reflexionar sobre el concepte de poder dual i la creació d'estructures i pràctiques alternatives ens pot ajudar a situar-nos al tauler.
Actualment som en una mena d’atzucac polític i social, on ningú sembla tenir clar cap on s’ha d’anar. Reflexionar sobre el concepte de poder dual i la creació d'estructures i pràctiques alternatives ens pot ajudar a situar-nos al tauler.

En les darreres eleccions del passat mes de juliol de 2023, els analistes polítics van fer servir a bastament el terme vot dual. Aquest fet m’ha tornat a la memòria el terme poder dual —que em sembla molt més interessant—, del qual parla la professora Kristin Ross en el seu recorregut històric des de la Comuna de París del 1871, el Maig del 68 i els moviments socials que van sorgir a partir d’aquesta època.

El concepte de poder dual desenvolupat per Kristin Ross, esdevé una eina molt vàlida per comprendre les dinàmiques polítiques i socials en la societat contemporània, alhora que ens mostra com aquests conceptes poden ser aplicats a moviments socials i polítics, especialment en el context de les revoltes i les lluites socials.

El poder dual es basa en la idea que, en determinats moments i situacions, hi ha una divisió del poder entre l’autoritat establerta i les forces socials emergents. Aquests dos poders, encavalcats i en conflicte, generen un espai polític alternatiu, allunyat del poder institucional. Aquesta dualitat és particularment rellevant en situacions de crisi i canvi social, quan les institucions oficials i les estructures de poder existents són qüestionades i desestabilitzades.

Un exemple clàssic de poder dual es va produir durant el Maig del 68 a França, quan els estudiants i treballadors van sortir al carrer per protestar contra el sistema establert. Durant aquesta revolta, es va formar un poder alternatiu que desafiava obertament l’autoritat de l’estat i de les institucions existents. Els manifestants van crear les seves pròpies estructures de poder, com foren les assemblees populars i els comitès d’acció, que van posar en qüestió el monopoli de l’autoritat política. Aquests espais eren autogestionats i basats en principis horitzontals de presa de decisions, i buscaven formes alternatives de vida i organització social.

Un altre exemple més proper —encara que més modest— es va donar a Espanya amb l’anomenat moviment dels «indignats» del 2011. Les acampades i protestes dels manifestants van crear un espai públic alternatiu on es van debatre temes polítics i socials i es van prendre decisions col·lectives. Aquest poder dual emergent va desafiar l’autoritat de les institucions polítiques i va plantejar noves formes de participació democràtica.

No obstant això, el poder dual no es manifesta només en moments de crisi, com els que he esmentat anteriorment, sinó que també pot existir de forma latent en la vida quotidiana. En les interaccions socials i culturals diàries, hi ha tensions i forces contradictòries que desafien i desestabilitzen el poder establert. Aquests moments de resistència i confrontació, malgrat que a primer cop d’ull no ho semblin, poden conduir a canvis socials profunds que, molts cops, són molt més duradors  i efectius que aquells que simbolitzen revoltes.

El poder dual posa de manifest la importància de l’espai públic com a lloc de resistència i transformació social. Els moviments socials i les lluites populars no busquen únicament canvis en l’àmbit de les polítiques públiques, sinó que aspiren a crear noves formes de participació ciutadana, i tendeixen, en conseqüència, a recuperar l’espai públic com a lloc de debat i acció col·lectiva. El poder dual és, per tant, un concepte que ens permet comprendre millor els moviments socials i les lluites polítiques contemporànies, atès que, a través d’ell, es pot intentar superar la divisió entre l’esfera pública i privada, alhora que la transformació radical de les relacions socials i de poder. Tots els moviments que s’han imbuït d’aquest concepte han defensat la idea que la veritable democràcia no només es limita a l’àmbit polític formal, sinó que s’estén a tots els aspectes de la vida quotidiana.

Explico tot això perquè tinc la sensació que actualment som en una mena d’atzucac polític i social, on ningú sembla tenir clar cap on s’ha d’anar. Consegüentment, crec que reflexionar sobre el concepte de poder dual ens pot ajudar a situar-nos al tauler, especialment si entenem que el terme es refereix a la creació d’estructures i pràctiques alternatives per part dels moviments socials, que rivalitzen amb les estructures de poder existents, transmetent-nos la idea que els canvis socials i polítics no s’aconsegueixen únicament per conducte de les institucions establertes, com l’Estat o els partits polítics, sinó que es generen també des de la base de la societat, mitjançant la construcció de noves formes de poder. 

El concepte de poder dual, doncs, entenc que hauria de tenir una gran rellevància en l’actualitat, especialment si tenim en compte que vivim en un món marcat per desigualtats socials, el descontentament polític i la crisi dels sistemes democràtics, puix, com he dit, el terme ens recorda que el canvi social no ha de dependre exclusivament de les estructures de poder existents, sinó que podem construir alternatives des de baix, mitjançant la creació de noves formes d’organització i resistència. I el fet que, fins ara, cap dels intents seriosos de constituir un poder alternatiu, hagi reeixit, i totes les temptatives hagin estat engolides pel sistema, no ens ha de fer defallir per continuar-ho provant. El futur és dels qui perseveren.


Foto de portada

Vols que t'informem de les novetats de Catarsi Magazín?

Les dades personals s’utilitzaran per l’enviament d’informació i promocions. El responsable és Cultura 21, SCCL. L’usuari pot revocar el seu consentiment en qualsevol moment i exercir els drets que l’assisteixen mitjançant correu electrònic a [email protected]. Pot consultar aquí la política de privacitat.

Jurista i advocat, ha publicat diversos llibres i articles de divulgació jurídica

Comentaris

El poder dual

Feu un comentari

El nou número de Catarsi ja és aquí!

Subscriu-te ara i te l'enviem a casa!

Cataris-blau