10 punts per a una revolució climàtica

Les lluites per exigir una alternativa ecològica i social s’estan estenent per arreu d’Europa. A Bèlgica, el Partit del Treball de Bèlgica ha decidit prendre partit en la lluita i ha presentat 10 polítiques ecologistes per revertir de manera decidida els nivells de contaminació. Si arreu d’Europa, també a casa nostra, l’esquerra no es posiciona, pot quedar desplaçada. I no només això: les mesures per revertir el canvi climàtic seran superficials i poc efectives. Només polítiques que vagin a l’arrel mateixa del sistema capitalista podran revertir la situació.

10 punts per a una revolució climàtica

10 punts per a una revolució climàtica

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Necessites estar registrada per poder guardar articles

Les lluites per exigir una alternativa ecològica i social s’estan estenent per arreu d’Europa. A Bèlgica, el Partit del Treball de Bèlgica ha decidit prendre partit en la lluita i ha presentat 10 polítiques ecologistes per revertir de manera decidida els nivells de contaminació. Si arreu d’Europa, també a casa nostra, l’esquerra no es posiciona, pot quedar desplaçada. I no només això: les mesures per revertir el canvi climàtic seran superficials i poc efectives. Només polítiques que vagin a l’arrel mateixa del sistema capitalista podran revertir la situació.

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Necessites estar registrada per poder guardar articles

Ja fa dècades que s’està advertint dels perills del canvi climàtic i els efectes devastadors comencen a notar-se. Un informe recent de la NASA i l’Oficina Nacional d’Oceans i Atmosfera dels Estats Units (NOAA), subratlla que 9 dels 10 anys més càlids de la història (des de 1880), han succeït des del 2005.

Les dades sobre morts relacionades amb la contaminació també escandalitzen: la contaminació ambiental causa cada any 800.000 morts prematures a Europa. A nivell europeu han començat a teixir-se aliances al voltant del moviment Fridays for Future per tal d’exigir polítiques decidides que serveixin per a revertir la situació i en aquest moviment s’emmarquen les vagues d’estudiants organitzades avui. Les mobilitzacions van iniciar-se arrel de la jove Greta Thunberg, una noia de 16 anys que el 20 d’agost de 2018 va decidir no assistir a l’escola fins a les eleccions generals de Suècia de 2018, realitzades el 9 de setembre, després de l’onada de calor i els incendis forestals que va patir Suècia.

Un dels llocs on ha començat a agafar més envergadura la lluita és a Bèlgica, on el dissabte 27 de gener 70.000 persones van inundar els carrers de Brussel·les i les estudiants encadenen protesta rere protesta des de principis d’any. La reivindicació més forta de les mobilitzacions és la d’una justícia climàtica que comenci a fer pagar els danys ambientals a aquells que els han causat i que té com a objectiu planificar polítiques per limitar els efectes negatius del canvi climàtic. Les grans mobilitzacions estan posant a sobre de la taula l’emergència de construir una alternativa que tingui un caràcter ecològic i social.

Mentres que a casa nostra sembla que l’esquerra catalana està passant de puntetes per sobre del tema, a Bèlgica, el PTB (Partit del Treball de Bèlgica) va rebre les reclamacions i va respondre la crida de desenes de milers de manifestants i estudiants en vaga, que, de fet, exigeixen compromisos concrets i una fermesa més gran en la lluita contra la crisi ambiental. El 30 de gener, el president del PTB, Peter Mertens, va presentar el pla climàtic amb dos joves activistes: Jos D’Haese, de 26 anys, biòleg, actiu en el moviment juvenil ecologista, i Natalie Eggermont, de 30 anys, metgessa d’emergència, i una de les fundadores del moviment ecologista Climate Express.

revolucio-climatica
Imatge Flickr – GrahamAndDairne

“Intenteu imaginar: un país que no contribueix a l’escalfament global. Un país amb un aire més pur, que produeix el 100% d’energia renovable. Estem convençuts que és possible aconseguir aquest objectiu abans del 2050. Amb una condició: organitzar avui una ambiciosa revolució climàtica i social que paguin els super rics. Amb les mesures que no espremin gent com llimones, que afavoreixin la construcció d’habitatges amb un millor aïllament, amb un sistema de transport públic gratuït i tarifes econòmiques per a l’energia”, Peter Mertens, president del Partit del Treball de Bèlgica (PTB).

El que es va presentar pel PTB és un pla de justícia econòmica i social que aspira a una reducció del 60% de les emissions abans del 2030, establir normes vinculants per a la gran indústria, crear un banc per a inversions climàtiques i adoptar un transport públic gratuït.

Per les esquerres socialistes i feministes és necessari fer una aposta ferma en polítiques i lluita ecologista si no volen quedar desplaçades per d’altres actors que no tenen cap intenció de fer una transformació profunda del sistema. I no només això. Sinó que si de debò volem revertir els greus nivells de contaminació a què estem sotmetent el planeta, no n’hi ha prou amb mesures superficials. Calen mesures que vagi a l’arrel del sistema. Cal, de fet, un canvi de sistema. I això és una lluita que només l’esquerra anticapitalista pot dur a terme.

Per les esquerres socialistes i feministes és necessari fer una aposta ferma en polítiques i lluita ecologista si no volen quedar desplaçades per d’altres actors que no tenen cap intenció de fer una transformació profunda del sistema

Programa de 10 punts del PTB per a una revolució climàtica social

1. El temps s’acaba: el 60% menys d’emissions abans del 2030

“Si no canviem el curs dels esdeveniments abans del 2020, correm el risc d’un canvi climàtic no controlat amb conseqüències desastroses per als éssers humans i per a tots els sistemes naturals dels quals depenem.” Aquestes són les paraules del secretari general de les Nacions Unides, Antonio Guterres. Aquesta declaració té el consens de la comunitat científica i està constantment confirmada pels informes i estudis de l’IPCC, el grup d’experts sobre el clima de les Nacions Unides.

Per limitar l’escalfament global en 1,5 °C, hem d’establir un objectiu vinculant: el 60% menys d’emissions abans del 2030, no del 35%, del valor del qual es parla actualment. Hem de crear un departament especial de l’oficina de planificació que calculi les inversions necessàries per reduir les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle. Fins a la consecució de la neutralitat climàtica el 2050. L’objectiu és aconseguir el 50% d’estalvi energètic i el 100% d’energia renovable.

2. El clima no té fronteres: només un ministre pel clima, l’energia i la mobilitat

Les últimes dades mostren que Bèlgica queda endarrerit i que ni tan sols aconseguirà els seus objectius climàtics limitats per al 2020. Actualment, tenim quatre ministres pel clima, amb salaris molt elevats, però cap política climàtica.

Donem suport a la reivindicació dels joves “vaguistes climàtics” de tenir només un ministre per al clima. Volem que un ministre sigui responsable d’una política climàtica coherent. Traslladem totes les competències ambientals, energètiques i climàtiques a l’àmbit federal. Aquesta és una de les condicions necessàries per al desenvolupament d’una planificació eficaç, i per evitar el conflicte etern entre les diferents entitats del nostre país.

3. Si el clima fos un banc, ja hauria estat salvat: hem d’augmentar cada any aquest pressupost per 5.000 milions d’euros més

Quan va esclatar la crisi bancària, es van trobar immediatament desenes de milers de milions per salvar els banquers depredadors. Avui volem aquesta mateixa voluntat política per fer front a la crisi climàtica.

Volem crear un banc d’inversió per al clima per finançar la planificació ecològica. Un banc que invertirà 5.000 milions d’euros anuals en recuperació de calor, energies renovables, transport públic, xarxa intel·ligent, aïllament tèrmic, investigació i altres factors. Aquest import s’hauria d’augmentar gradualment fins als 10.000 milions d’euros anuals. Amb aquesta quantitat, estem tornant a portar la dimensió de la inversió pública al nivell dels anys 80.

4. Fer pagar als grans contaminants: normes d’emissió vinculants per a grans empreses

No es pot deixar perdre: els 300 contaminants més grans ara són responsables del 45% de les emissions totals de Bèlgica. Però el sistema europeu de comerç de drets d’emissions (ETS), a través del qual es poden comprar i vendre els drets d’emissió, és un fracàs total. No només no redueix les emissions, sinó que és una veritable especulació. Més important encara, aquestes mateixes multinacionals utilitzen aquest sistema per enriquir-se encara més, a esquena del clima i de la comunitat.

Bèlgica ha de retirar-se del sistema europeu de comerç de les emissions. Hem d’introduir normes d’emissió vinculants per sectors, per als grans productors de gasos amb efecte d’hivernacle, d’acord amb les nostres ambicions d’aconseguir el 60% menys d’emissions el 2030. Per tant, els grans contaminants es veurien obligats a invertir en el medi ambient i generar estalvi energètic, i invertir en fonts d’energia renovable. Aquestes inversions en el clima ofereixen moltes oportunitats per a nous llocs de treball. Volem una transició social amb l’acord dels sindicats, en què els treballadors d’aquestes empreses estiguin emparats i formats per adaptar els processos productius.

mesures-canvi-climatic
Imatge Flickr – Shiyang Huang

5. Power to the people / Poder per a les persones: energia pagada pel públic

Hem d’invertir nosaltres mateixos en l’energia del futur. En lloc de confiar en Engie, EDF i altres empreses multinacionals d’energia, que ara volen construir de nou les centrals de carbó, volem un sector energètic públic, que estigui en mans de la comunitat i sota control democràtic.

Tancarem definitivament les antigues centrals nuclears. En lloc d’invertir 50.000 milions d’euros per a una nova central nuclear que necessitarà com a mínim una dècada d’espera, hem de crear una companyia d’energia pública per realitzar ràpidament inversions a gran escala d’energia renovable a preus assequibles. També volem afavorir les empreses energètiques municipals, cooperatives públiques i municipals, per desenvolupar en l’àmbit local el sistema energètic del demà.

L’energia és un dret, no un luxe. L’IVA del gas i de l’electricitat ha de passar del 21% al 6%. Volem introduir una tarifa energètica accessible per a les persones i regulada per les autoritats públiques, com la “tarifa blava” a França. El cost de l’energia verda no hauria d’aparèixer a la factura de l’energia de les famílies i s’haurien d’eliminar els beneficis exorbitants realitzats en panells solars per part de grans empreses com Fernand Huts & Co. En lloc de fer pagar als consumidors el cost de les subvencions dels panells solars, volem que sigui Electrabel i companyia qui es facin càrrec de l’increment del cost.

6. Feu espai per a la revolució de l’hidrogen

El sol no sempre brilla i el vent no sempre bufa amb la mateixa intensitat. Si volem ser capaços de garantir una disponibilitat total i permanent de les energies renovables, hem de ser capaços de retenir-les. Per compensar les irregularitats de producció, volem, doncs, invertir en l’emmagatzematge d’excedents durant els períodes de màxima afluència. Rebutgem la idea de la bateria i triem la pista d’hidrogen. L’objectiu és transformar l’excés d’energia en hidrogen mitjançant l’electròlisi de l’aigua. Aquest hidrogen es pot emmagatzemar i transformar, per la seva banda, en electricitat o utilitzar-lo com a combustible per al transport amb emissions zero (trens, vaixells, autobusos, camions i automòbils). Volem desenvolupar productes petroquímics circulars per fixar CO2 en productes sostenibles gràcies a l’hidrogen renovable.

7. Planificació de l’aïllament tèrmic d’edificis: és bo per al clima, però també per a la cartera

Els menys afluents són també els que, més sovint, viuen en cases mal aïllades. A través d’un sistema de pagament d’un tercer, el Banc d’Inversió en el Clima proporcionarà a les famílies pobres la possibilitat de fer un bon aïllament i altres mesures d’estalvi energètic.

En col·laboració amb els municipis, portarem a terme un cens i anàlisi de la situació de l’aïllament de l’habitatge i proposarem un pla de treballs complexos de reestructuració. Així, serà possible gràcies a la concessió de crèdits adequats per part del Banc d’Inversió Climàtica. El nostre pla preveu la realització de la neutralitat climàtica de tots els edificis públics i els habitatges socials abans del 2030. Volem invertir en les xarxes de telecalefacció i refrigeració que utilitzen la calor residual de la indústria i substitueixen els diversos sistemes de calefacció i de refrigeració.

8. Full de ruta 2030: triplicar la taxa d’ús de trens, tramvies, autobusos i metros per als viatges

Ecomobility és un terme que continua tornant a la boca dels nostres líders, però això no els ha impedit d’estalviar més de 3.000 milions en el pressupost de la SNCB. D’aquesta manera, obliguen la gent a utilitzar els seus automòbils i impedeixen la introducció d’alternatives. Amb el nostre full de ruta del 2030, específicament una mirada nacional cap al transport públic, el nostre objectiu és que es tripliqui abans del 2030 la taxa d’ús de trens, tramvies, autobusos i metro per als viatges. En altres paraules, abans del 2030 volem proporcionar una connexió de quatre trens per hora entre les principals ciutats del país i en les rutes des de i cap a les aglomeracions i els voltants. Per garantir la puntualitat dels trens, volem fer més inversions en personal i equipament.

manifestacio-canvi-climatic
Imatge Flickr – Jeanne Menjoulet

9. Transport públic gratuït

A finals del 2019, Luxemburg serà el primer país del món a tenir un transport públic totalment gratuït. A Europa, 56 ciutats estan experimentant amb transport públic gratuït. Volem seguir aquest exemple i fer que tots els serveis de CET, STIB i De Lijn siguin gratuïts.

En lloc d’un impost “per quilòmetre”, volem introduir tren gratuït per al viatger pendular, per als jubilats, per a les persones que busquen feina, els nens i els estudiants. També volem que el tren sigui el mitjà de transport estàndard per als desplaçaments de menys de 1.000 km dins d’Europa. En lloc d’introduir nous impostos en bitllets d’avió, volem que els trens d’alta velocitat i els trens nocturns siguin accessibles com una alternativa sostenible i econòmica per als viatges aeris.

10. Cap impost sobre el CO2. La revolució climàtica ha de ser socialment justa

“Alguns diuen que la crisi climàtica és una cosa que tots vam crear, però és un error, perquè si tots som culpables, ningú és responsable.” És en aquests termes que la valenta Greta Thunberg, amb només 16 anys, es va rebel·lar als directors generals dels bancs més grans i multinacionals del món reunits a Davos. La Greta també va denunciar el fet que una petita elit segueix recollint enormes beneficis cada any sense fer res per combatre l’escalfament global. I no té por d’afegir: “I crec que molta gent aquí avui pertany a aquest grup”.

La revolució climàtica serà sostenible i social. No volem un impost sobre el CO2, que faci que els consumidors paguin el cost d’un subministrament d’energia sostenible, i que sigui al mateix temps ineficaç. Per finançar la revolució climàtica, els impostos han de ser pagats pels super rics, i la seva fortuna és de més de 2 milions d’euros. Són els principals contribuents a l’escalfament global, però també els menys vulnerables a les repercussions.

Imatge de portada: Flickr – Jorge Franganillo
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Vols que t'informem de les novetats de Catarsi Magazín?

Les dades personals s’utilitzaran per l’enviament d’informació i promocions. El responsable és Cultura 21, SCCL. L’usuari pot revocar el seu consentiment en qualsevol moment i exercir els drets que l’assisteixen mitjançant correu electrònic a [email protected]. Pot consultar aquí la política de privacitat.

El consell de redacció de Catarsi està format per Xavier Monge, Arnau Carné, Núria Gibert i Nil Saladich.

Comentaris

10 punts per a una revolució climàtica

Notificacions
Notificació per rebre
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
LLEGIR COMENTARIS OCULTAR COMENTARIS

El tercer número de Catarsi ja és aquí!

Amb la subscripció en paper t’enviem Catarsi a casa

Cerca a Catarsi

Aquest web fa servir cookies per a millorar l'experiència de l'usuari. Si continueu utilitzant aquest lloc, entenem que hi esteu d'acord.