articles publicats per

Marco Santopadre

Marco Santopadre

Marco Santopadre (Roma, 1973) es periodista de ràdio i premsa, expert en política internacional, segueix sobretot els moviments d’alliberament nacional, els moviments socials i la geopolítica. Ha publicat assajos sobre el moviment català d’autodeterminació, el populisme d’esquerres a Grècia i la qüestió nacional a l’obra de Marx i Engels.

Irlanda del Nord: estancament després de la victòria del Sinn Fein

El 5 de maig, en el 41è aniversari de la mort de Bobby Sands, el Sinn Féin va aconseguir una victòria històrica als comicis de renovació del parlament de Stormont. En aquestes eleccions, el que molts encara perceben com el «braç polític de l'IRA» (a 25 anys de la fi dels troubles), va prendre el lideratge amb el 29% dels vots. En aquest article analitzem la situació política al nord d'Irlanda després d'aquestes històriques eleccions.

Índia i Pakistan entre els EUA, Rússia i la Xina

Uns 1.600 milions de persones viuen a l'Índia i el Pakistan, dos estats que conformen un escenari clau a la geopolítica asiàtica i global. I tot i així, no en sentim a parlar gaire. Quin paper han jugat en l'actual re-configuració de l'ordre mundial?

Còrsega es revolta

La brutal agressió al pres independentista Yvan Colonna, en règim de màxima vigilància a una presó francesa, ha encès la revolta a l'illa. Ha revifat la flama del nacionalisme cors?

Àfrica: Rússia ha tornat

Abandonada la seva presència en diversos continents de l'època soviètica, la projecció internacional de Moscou va ser molt limitada durant molt de temps. L'adveniment de Vladimir Putin l'any 2000, però, va capgirar la tendència i Àfrica ha tornat amb força al centre dels interessos russos.

Erdogan l’Africà: armes i soft power

Amb una barreja de soft power, inversions, retòrica tercermondista i oferta militar, Turquia ha conquerit una posició important a l'Àfrica, obtenint beneficis econòmics i instal·lacions per als seus soldats. Tot i entrant en conflicte amb les antigues potències colonial;, en particular, amb París.
gas

Competència mundial i crisi del gas

L'augment del preu del gas, diuen, està darrera de l'explosió del preu de l'energia. Però la financerització, les tensions geopolítiques i la manca de control públic en són factors clau malgrat no se'n parli.

El nou número de Catarsi ja és aquí!

Subscriu-te ara i te l'enviem a casa!

Aquest web fa servir cookies per a millorar l'experiència de l'usuari. Si continueu utilitzant aquest lloc, entenem que hi esteu d'acord.