articles publicats per

David Alvarado

David Alvarado

David Alvarado

Periodista

Decreixement i acceleracionsime: Una crítica des d’Amèrica llatina a la pretensió d’universalitat

Als dos articles anteriors, David Alvarado va descriure els fonaments, principis i propostes de les teories del decreixement i l’acceleracionsime, exposant els elements que les mantenen en disputa actualment a Europa. En aquest article, amb el qual es tanca la sèrie, es centra en realitzar una crítica a totes dues teories des d'una perspectiva llatinoamericana, posant de manifest el contingut ideològic que les subjau.

Decreixement i acceleracionisme: consideracions sobre el debat i els seus elements

A l'article anterior em vaig dedicar a revisar molt breument els orígens, principis i propostes de les teories del decreixement i l’acceleracionisme. La intenció no va ser una altra que situar geogràfica, històrica i epistemològicament la discussió que en l'actualitat mantenen, des de l'esquerra, representants d'aquestes dues teories en diferents regions d'Europa. En aquest segon article em concentraré a revisar els elements principals de l'actual debat entre tots dos corrents, en els desacords dels quals es revela la dificultat d'un possible consens.

Acceleracionisme i decreixement: coordenades d’un debat en ebullició

El present article és la primera part d'una sèrie d'almenys tres treballs sobre l'actual debat entre les teories del decreixement i l’acceleracionisme. Totes dues propostes teòriques han estat abraçades per diversos sectors de l'esquerra europea, amb les quals intenten respondre a la crisi civilitzatoria dels nostres dies, transversalitzada per desastres ecològics, pandèmics, econòmics, etc. El problema és que cada teoria resulta antitètica per a l'altra.

Fractura metabòlica i capital: pressupostos ecològics en la crítica de Marx

El latent soscavament ecològic del planeta s'ha fet evident en la primera meitat del segle XXI. La pandèmia, el caràcter irreversible del canvi climàtic i els desastres ecològics als centres i les perifèries del món, així ho revelen. Per tant, es fa urgent poder trobar claus ecològiques que suportin la crítica marxista a la manera de producció capitalista.
naturalesa

La naturalesa com a font de vida humana i de capital

És la naturalesa global, el medi ambient que fonamenta la vida humana, la font de producció de riquesa material (valor d'ús). L'única forma d'existència de la qual en el mode de producció capitalista és en el seu caràcter de mercaderia, i per tant de generació de capital.

El nou número de Catarsi ja és aquí!

Subscriu-te ara i te l'enviem a casa!

Aquest web fa servir cookies per a millorar l'experiència de l'usuari. Si continueu utilitzant aquest lloc, entenem que hi esteu d'acord.