articles publicats per

Karel Kosík

Karel Kosík

Karel Kosík (Praga26 de juny de 1926 – 21 de febrer de 2003) fou un filòsof txecoslovac marxista. Ingressà a l’organització clandestina de la resistència antifeixista des de Předvoj. Fou editor en cap del periòdic comunista il·legal Boj mladých (La Lluita dels Joves) fins que fou arrestat per la Gestapo el 17 de novembre de 1944. Fou jutjat per alta traïció i enviat al Camp de concentració de Theresienstadt, on estigué empresonat des del 30 de gener fins al 5 de maig de 1945. Entre 1945 i 1947 Kosík estudià Filosofia i Sociologia a la Universitat Carolina de Praga. Entre 1947 i 1949 assistí a diversos cursos a la Universitat de Leningrad i la Universitat Estatal de Moscou. Des de 1953 treballà a l’Institut Filosòfic de l’Acadèmia de Ciències de Txecoslovàquia. En 1956 publicà un article crític sobre Hegel, que aixecà polseguera. Propicià importants debats filosòfics entre els marxistes, organitzà trobades a Txecoslovàquia i participà en esdeveniments de discussió teòrica a ItàliaFrança i Mèxic. Participà, amb l’article “L’home i la filosofia” al volum col·lectiu, editat per Erich Fromm que tingué per títol Humanisme socialista. Kosík participà en la primavera de Praga, d’allí en endavant, perdé els seus càrrecs com a docent i no aparegué més públicament fins a 1989, malgrat seguí escrivint en privat. El 25 d’abril de 1975 casa seva fou violada i la policia política confiscà manuscrits filosòfics inèdits seus, entre els quals eren les obres “De la pràctica” i “De la veritat”. En 1990 que tornà a la universitat i on dictà conferències fins a 1992. Treballà després a l’Institut Filosòfic.

Gramsci i la filosofia de la praxi

Traducció i presentació de Gerard Marín del text que el filòsof txec Karel Kosík presentà a la Convenció Internacional d'Estudis Gramscians («Gramsci i la cultura contemporània») celebrada a Cagliari del 23 al 27 d'abril de 1967.
Tots els articles carregats
No hi ha més articles per carregar

El tercer número de Catarsi ja és aquí!

Amb la subscripció en paper t’enviem Catarsi a casa

Cerca a Catarsi

Aquest web fa servir cookies per a millorar l'experiència de l'usuari. Si continueu utilitzant aquest lloc, entenem que hi esteu d'acord.