Search
Close this search box.

articles publicats per

Col·lectiu Arada Memòria

Col·lectiu Arada Memòria

El col·lectiu Arada. Eina de feminismes i memòria és un projecte de reconstrucció i difusió de memòries amb perspectiva feminista. Treballem en tres àmbits: -Creació d’un Arxiu on recollir la diversitat de veus dels col·lectius feministes del País Valencià, deixant constància del seu pas per la història. -Divulgació de les memòries col·lectives de les dones i les seues aportacions a la història, a través de conferències, xarrades, rutes i jocs. -Investigació per aprofundir en diferents àmbits dels feminismes.

Les migracions rurals al País Valencià des de la memòria i el gènere

Tornar la mirada enrere i explorar el món de les migracions i la ruralitat significa poder comprendre els processos de construcció de les subjectivitats i les identitats rurals, i com s’han vist resignificades amb el pas del temps i les generacions. Analitzem l’espai rural i el desarrelament amb perspectiva de gènere.

Feminismes i cultura terapèutica: La tirania de les emocions

La història compartida entre feminismes i psicologia ha fet que la militància feminista siga un espai especialment afectat pel gir terapèutic. El caràcter individual i liberal de la cultura terapèutica té la potencialitat de convertir les lluites socials en autorevisions privades. Repassem algunes de les claus d'este debat urgent.
repressió València

Memòria sense barrots: la repressió franquista sobre les dones a València

La guerra civil espanyola i l’Estat repressiu que es va imposar una vegada acabada la contesa, va tindre nombroses conseqüències específiques sobre les dones. En aquest article s’analitzen les peculiaritats de la repressió feixista sobre les dones i l’empresonament femení a la ciutat de València.

La Nulespèdia: memòria i conflicte a la Plana

La memòria pròpia és un bé fonamental per a qualsevol territori i en el món globalitzat la memòria local adquireix un valor clau a l’hora de cohesionar les identitats de cada poble. Ens centrem en les vivències d’algunes dones de Nules i Mascarell durant el segle passat (guerra, postguerra, educació i treball) aprofitant el material de l’arxiu digital de memòria popular Nulespèdia.

Repressió, dolor i coratge: obreres anarquistes del segle XIX

Cal posar noms i cognoms als processos de repressió. Històricament també van existir obreres anarquistes que van estar presents en experiències repressives com el procés de Montjuïc i altres. Aquestes militants també són claus per comprendre les xarxes obreres, i especialment les anarcocomunistes barcelonines de finals del segle XIX.

Lluita de classes, la garant de l’alliberament de les dones

En el present article, reflexionarem sobre el lligam entre l’emancipació de les dones i la lluita de classes. Per ressituar el subjecte revolucionari, la classe treballadora, ens cal analitzar quins són els elements que el divideixen i alenteixen la seua presa del poder.

El nou número de Catarsi ja és aquí!

Subscriu-te ara i te l'enviem a casa!

Cataris-blau